Пенсиониралият се заедно със ЗИЛ-а си шофьор от Бистрица Дзегата качи тиквите на асмата в двора си, вече се налели до 12 кг

Пенсионираният шофьор на ЗИЛ Атанас Борисов-Дзегата от дупнишкото село Бистрица овеси 10-12-килограмови балки на скелето на асмите в двора на къщата си и ги “облече” в найлонова мрежа, за да не паднат от тежестта си върху главата на някого, минаващ покрай дома му. Съпругата му Надка му е обещала цяла зима да му меси баница с тиква.

Между запазените гроздове на асмите в двора на Дзегата висят и няколко заоблени и налети тикви. Отдалеч те приличат на фенери. Пред репортер на “Струма” Атанас Борисов-Дзегата издаде как е накарал балките да се закръглят толкова много:

“От няколко години произвеждам тикви за семейството си. Засаждам ги през май. Слагам по 4-5 семки в едно огнище и чакам да поникнат. След като се появат изпод земята и имат по три-четири листа, започвам редовно поливане, като преди поливката им сипвам по едни буркан разреден с вода птичи тор. Тази тор е много силен и от него тиквите лудеят, но трябва да се внимава, защото може да се получи обратният ефект – тиквите да изсъхнат от преторяване.

В момента тиквите са по 10-12 кг, очаквам да се налеят до 20-25 кг. “Облякъл” съм ги в найлонови мрежи, така се държат за скелето на асмите и няма опасност да паднат върху главата на някой съсед.

Съпругата ми е обещала да ми меси цяла зима баница с тиква и аз се старая.

Ако пишете за тиквите, които съм произвел, обезателно ми напишете прякора – Дзегата, иначе никой няма да разбере за кого става въпрос. Като Дзегата ме знаят от Перник до Кулата. Цял живот бях шофьор на ЗИЛ и работих към Пътното. Познават ме много хора. Като се пенсионирах, бракуваха ЗИЛ-а, който карах 40 г., и аз го купих. Сега съм го паркирал пред къщата”, разказа Ат. Борисов.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *