Перник празнува 91 г. от обявяването му за град

Перничани днес празнуват 91-та годишнина от обявяване на Перник за град. Централният площад и площада пред двореца на културата са събрали стотици, които се забавляват  с изпълненията на танцьори , певци,актьори.

Общината, заедно с Обединен детски комплекс и Общински младежки дом организира Вечер на изкуствата.  Приказно шестие премина по ул. “Търговска”. След това на пощада клоуни, мимове, живи статуи, много песни и танци повдигнаха настроението на перничани. Най-радостни, разбира се бяха децата, които се радват на изпълненията на жокеи с коне от конен клуб „Давид“, на  комици и многото различни забавления.

За годишнината кметът Станислав Владимиров поздрави съгражданите си:

„На днешната дата Перник отваря нова страница в хилядолетната си историята. През годините градът ни изминава гордо нелекия си път през историята и се развива бурно. В историята Перник е известен със светването на първата електрическа крушка в България, както и със създаването на първия граждански духов оркестър. Тук са построени и първата българска електроцентрала, машиностроителен завод и брикетна фабрика. Безспорен повод за гордост е, че в Перник е излята първата българска стомана и първото българско стъкло. Десетки национални постижения са се случили за първи път в родния ни град.

Нека ние, гордите и силни перничани, предаваме на поколенията след нас своя пословичен родолюбив дух, вяра, борбеност и непоколебимост!“.

В 20,30ч. на площад “Кракра” започна огнено шоу, а след това – в 21ч. на откритата сцена в градския парк започна прожекцията на един от най-награждаваните нови български филми – „Потъването на Созопол“.Забавленията продължиха до късно и завършиха с фоиерверки.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *