Перничани в кукерски костюми дефилираха на парада в Елк Гроув, Чикаго

За първа година на традиционния парад в предградието на Чикаго – Елк Гроув, имаше българско участие. По линия на побратимяването между Перник и Елк Гроув нашенците бяха поканени да участват с автентични кукерски костюми. По предложение на големия артист Константин Маринов кукерската група беше кръстена с името „Кракра” в чест на големия български войвода, който единствен е успял да защити крепостта си от византийските нашественици.

Общо 11 души – 9 възрастни и две деца, се включиха в парада. Повечето участници бяха от побратимения град Перник. Седем човека бяха облечени с кукерски костюми в цветовете на националния флаг, изпратени от перничанката Емилия Георгиева. Тя е заимствала идеята за трибагреника от сурвакарската група на село Габров дол, пише chicago.bg.

Три от маските бяха подарени от община Перник, от зам. кмета на културата Севделина Ковачева. Повечето от нещата бяха пренесени през Океана от перничаните Диана и Емил Миланови. Двама души бяха облечени в кукерски костюми от Ямболския край, осигурени от Георги Василев.

Ритъмът на кукерите със своя тъпан, който бе в цветовете на националния флаг, задаваше Коцето Маринов, а начело на групата българското знаме развяваше Соня Петрова.

Парадът премина разстоянието от индустриалната зона на Елк Гроув до средното училище. Въпреки дъждовното време, много хора посрещнаха и аплодираха участниците. Освен местната американска публика, от зрителите имаше и много българи. Всички те се радваха от сърце и подкрепяха с овации българската група. Най-много поздравления получиха най-малките участници, сестрите Тинита (5 г.) и Анисия (9 г.) Ботеви. Те вървяха начело на групата, непосредствено до красивата знаменоска Соня Петрова.

След края на парада по предложение на пернишкия зет Георги Бошнаков групата нахлу в сградата на училището, където междувременно се водеха учебните занятия на „Малко българско училище”. Всички класове без изключение излязоха да посрещнат неканените, но пък изключително интересни гости. Директорът на школото Живка Петрова и търговският аташе Теодора Ботева ги посрещнаха сърдечно с българския флаг в ръце.

След чудесната изненада кукерите оставиха учениците да си довършат занятията, а те отидоха на концерта, където бяха поздравени лично от шефа на полицията Чарлс Уолш и кмета на Елк Гроув Крейг Джонсън. Двамата изказаха своето възхищение от българското участие и си пожелаха то да стане традиция.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *