Перничани изригнаха срещу инвестиционното предложение на “Топлофикация”: Против сме ТЕЦ-ът да ни трови въздуха, като гори боклука на Европа

Община Перник обяви публичен достъп до внесеното още миналата година от „Топлофикация Перник“ инвестиционно предложение за горене на алтернативни горива. Документацията е достъпна за разглеждане от понеделник, 19 август, а крайният срок е 1 септември. Всеки ден в рамките на тези две седмици от 8 до 12 и от 13 ч. до 17 часа на 13-ия етаж, в стая № 2 в сградата на общината перничани могат да се запознаят с  инвестиционното предложение „Добавяне при работата на горивната инсталация – ТЕЦ „Република” за производство на електрическа и топлинна енергия на допълнителни горива – биомаса, шисти и RDF – модифицирани горива, получени от отпадъци“. Гражданите имат право да правят писмени възражения, мнения и становища по реализирането на инвестиционното намерение.

От сдружение „Дишай, Перник“ твърдят, че това е нова версия на инвестиционното предложение от миналата година, за което всички знаят. „Новата версия на инвестиционното предложение е входирана към РИОСВ на 12.08.2019 г. То дава отговор на възраженията, становищата и мненията на гражданите на Перник и въпросите от страна на РИОСВ, които всички ние входирахме миналата година“, съобщават от сдружението и съветват перничани да подготвят своите възражения, мнения и становища, и да ги подадат в община Перник.

Реакцията на гражданите не закъсня и веднага изригнаха против горенето на „боклука на Европа“. След сигнали преди месеци от РИОСВ извършиха внезапна нощна проверка в централата и установиха изгаряне на модифицирани горива, получени от отпадъци, и санкционираха централата. Перничани се опасяват, че въздухът над града ще се замърси още повече, ако бъде разрешено изгарянето на такива отпадъци в ТЕЦ-а.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *