Перничани на по-суров режим, ще имат вода само веднъж в деня

Кризисен щаб се свиква тези дни в община Перник във връзка с предстоящия по-болезнен воден режим. Досега перничани имаха вода два пъти по 5 часа, сутрин и вечер. Според специалисти се налагало затягане на режима и пускане на водата веднъж дневно.

Днес във ВиК влиза прокуристът инж. Камен Каменов, който с останалите специалисти в дружеството ще разработят графика и ще го предложат на кмета Станислав Владимиров да го подпише. До дни новият режим влиза в действие.

Положението в селата, снабдявани с вода от язовира, е още по-драматично, а ВиК имали само 2 водоноски. Според водните специалисти трябвали още 10. Официално се твърди, че вода при по-строг режим ще има за 3 месеца, според запознати водата ще стигне едва за месец. Обемът на язовира приближава спадане под 4 млн. куб.м, а мъртвият обем е около 2 млн. куб.м.

Едно от предложенията за спасяване на миньорския град е спешно свързване на Перник с водопровода на Владая, а това са 14 км тръбопровод. При наземно полагане можело да се изпълни за кратко време.

Кметът Владимиров днес има среща в двете министерства, които имат отношение към ситуацията в Перник – МРРБ и МОСВ. От тях трябва да започне според Владимиров решаването на кризисната ситуация.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *