Перничани на протест заради тоновете мъртва риба в язовир “Пчелина”

Замърсяването на река Струма и язовир “Пчелина” изкара жителите на Перник на протест. Преди месец от водоема изплува тонове мъртва риба, която според протестиращите е заради изсипани в реката вредни вещества от близките предприятия. Демонстрантите поставиха ковчег, за да “погребат” ритуално реката.

“Гледката беше потресаваща. Още от месец май река Струма тече мътна, черна, червена, кафява, сива. Реката беше замърсена от силно отровни промишлени води от предприятията на територията. Въпреки множеството сигнали, РИОСВ-Перник не взеха никакви мерки”, обяснява Марио Антонов, който е свидетел на случващото се в района.

“Река Струма е отпаден канал в момента. Всички граждани на Перник и областта смятаме, че не се взеха никакви мерки. Държавата дори не си прави труда да види колко умряла риба има. По наши груби сметки става въпрос за 2 тона измряла риба в язовира”. Директорът на басйенова дирекция инж. Георгиев твърдеше, че причините са природни явления – цъфтеж на водорасли, слаб приток на вода, презарибяване от наша страна. Ние опровергахме неговите думи. Причината е замърсяване на водите”, разказа той пред Нова тв.

“Не мога да се съглася с тези твърдения. Експертите на РИОСВ-Перник изпълняват правомощията си по закон. Проверени са 12 предприятия от началото на годината. При установяване на превишаване на дори един от показателите, те са санкционирани. Има санкционирани 6 промишлени обекта. На всички сигнали е реагирано своевременно и при установяване на нарушител също са предприемани административно-наказателни действия. Не може да говорим за тотално замърсяване”, обобщи от РИОСВ- Перник Анелия Дренска.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/stranata/2019/10/23/2-tona-myrtva-riba-v-reka-struma-problem-niama.427090?utm_source=push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *