Перничани на протест срещу „Топлофикация“

В Перник излязоха на протест срещу местната „Топлофикация“. Причината са съмненията за горене на боклуци в един от ТЕЦ-овете. Според перничани неприятната миризма и обгазяването на въздуха са от незаконно вкарване в пещите на твърдо гориво, получено от отпадъци. Внезапна проверка на инспекторите по околната среда констатира нарушение и ще последва санкция.

Жителите заявиха, че в близките до ТЕЦ-а квартали миризмата била изключително тежка. Тя се усещала най-силно вечерта, дори и когато няма вятър. Боклуците се изгарят без разрешение. Проблемът е поне от средата на август. В момента има забрана от РИОСВ и инсталацията за сушене трябва да бъде запечатана. По думи на местните хора тя не е законна.

От „Топлофикация“ отказаха коментар, като заявиха, че ще изчакат всички отговорни институции да заявят позиците си след проверките. От РИОСВ-Перник потвърдиха, че е извършена внезапна проверка на 20 септември. Тогава е установено, че източникът на миризми е инсталацията за сушене на твърди горива и площадката за съхранение на отпадъци. Констатирано е и наличие на въглищен материал. На дружеството е дадено предписание да преустанови изгарянията.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *