Перничани на среща с шефа на фирмата за преработката на опасни химикали: И източването на язовир „Студена” беше разрешено от МОСВ, но нямаме вода

Перничани засипаха с въпроси управителя на фирма „Екома“ Атанас Калев за готвената преработка на опасни химикали на територията на града. Срещата бе инициирана от кмета Станислав Владимиров и екипа му, за да разберат гражданите за намеренията на фирмата. След като не получиха ясни отговори от Калев, присъстващите, които бяха добре подготвени и запознати с инвестиционното намерение, бяха категорични, че не желаят опасното производство да е под прозорците им в района на фирма „Токоизправители“ срещу „Стомана“.  

„Поддържаме складове за съхранение на отпадъци тук от 2006 г. Те са химични, промишлени и неопасни. Химикалите са предимно от училища, университети и институции. Бяхме дълго време като „Гражданска защита”. Събирали сме какво ли не – живак, взривни материали и т.н. Идеята на предприятието е да се унищожават киселини и разтворители. Фирмата разполага с апаратура, която да прави оценка на веществата, както и е единствената в България, която има техника за откриване на живак. Откакто работим, са ни правени множество проверки и нарушения не са открити“, заяви на срещата управителят Атанас Калев.

Инвестиционното намерение е одобрено от МОСВ, то е трето поред. Предишните две не били одобрени заради идеята да има и инсенератор. Ако сега то бъде реализирано, Перник ще е единственият град с такова предприятие в страната.

След изявлението на управителя на „Екома“ Атанас Калев присъстващите граждани и журналисти го засипаха с въпроси. Перничани се интересуваха защо толкова късно научават за инвестиционното намерение, кой е разрешил подобно нещо, обезопасена ли е площадката, как ще се гарантира пожарогасенето при евентуално възникнал инцидент, ще замърсява ли околната среда и река Струма, която е само на 50 м отстояние, и др.

„Категорично не съм съгласна на 250 метра от блока ми да има подобно  нещо. Това носи рискове за здравето. Само на 500 метра пък е Езиковата гимназия“, заяви Надежда Димова от квартал „Изток“.

„И източването на язовир „Студена“ бе разрешено от МОСВ, но нямаме вода. Покрай кризата станахме хидроинженери, а сега ще ставаме химици. Сградата, която сте наели, е порутена. Това няма как да гарантира каквато и да е безопасност“, недоволстваха гражданите.

На тези въпроси Калев отговори, че площадката за опасни вещества е затворена и риск няма. Поясни, че отпадъкът от болницата се складира на неговата площадка. Инсталациите пък били одобрени от Министерството на здравеопазването. Той обаче не успя да се аргументира достатъчно добре пред гражданите. Не успя и да обясни дали има вероятност предприятието да замърсява реката и как ще се включи в канализацията на града, като в този район тя била в лошо състояние.

„В инвестиционното ви предложение е записана само суровината. То не дава на 100% яснота какво точно ще се случва. Това подкопава доверието между гражданите и вас“, заяви Галя Велинова от сдружение „Дишай, Перник“.

„Вашето предприятие е нужно. Чест ви прави, че сте тук и ни давате отговори. Но то е прекалено близко до жилищните сгради и децата ни, до реката. Каквото и да ни убеждавате, мястото му не е тук.  Освен това и да искате, не можете да опазите разтворителите да се изпаряват в жегата“, категорични бяха перничани.

Според кмета на общината Станислав Владимиров представянето пред обществеността на инвестиционното предложение е закъсняло и създава усещането, че иска да мине тихомълком.

„Вие днес не успяхте да ни убедите, че на това производство мястото му е тук и че то гарантира на 100% здравето на хората. След тази среща въпросите са повече, отколкото отговорите. Всички те ще бъдат отнесени до РИОСВ и МОСВ“, отсече кметът на Перник.

Владимиров бе категоричен, че Перник има огромен икономически потенциал, който до момента не е използван. „Ще преобърнем тренда, но не с такива производства“, заяви кметът.

Перничани настояха освен за спиране на инвестиционното предложение и за премахване на съществуващата площадка, която е разрешена по време на управлението на покойната вече кметица Антоанета Георгиева.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...



Граждани и журналисти напълниха заседателната зала на общината и засипаха с въпроси управителя Калев

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *