Перничани от Чикаго с кукерски костюми сензацията на парада в Деня на Христофор Колумб

По повод Деня на откривателя на Америка – Христофор Колумб, кукерска група „Кракра” се включи в традиционния парад в центъра на Чикаго. Историческото първо участие на българи в парада се осъществи със съдействието на генералния консул Иван Анчев.

През миналата година благодарение на активната пернишка общност в Чикаго и дипломатическите похвати на Анчев и екипа му град Перник бе побратимен с предградието на Чикаго „Елк Гроув”. При посещението си в център „Магура” зам. кметът по културата в Перник Севделина Ковачева изпрати на центъра оригинални фотоси от Международния маскараден фестивал „Сурва”. Освен изображенията кметският екип осигури и три кукерски маски. Към изложбата се включиха и истински кукери с костюми на Георги Василев от Стралджа и Константин Маринов от Стара Загора. Тя беше показана и в други български учреждения във Ветровития град, съобщи chicago.bg.

Междувременно перничаните Диана и Емил Миланови пренесоха през океана осем кукерски костюма (5 за възрастни и 3 детски), снабдени с хлопатари, колани, детски маски и един лик (висока маска, типична за Пернишко). Първото публично участие на кукерска група „Кракра“ бе на националния празник 3-ти март в Даунтаун, на площад „Дейли плаза“, а преди един месец на парада в предградието „Елк Гроув” бе второто участие. При третото си публично появяване американската публика посрещна отново радушно българските кукери в парада на „Кълъмбъс дей”.

Телевизия ABC 7 предаваше събитието на живо, а по-късно отдели специално място в репортажа си на кукерска група „Кракра”. Генералният консул Иван Анчев поздрави кукерите за отличното представяне на България в парада и пожела родното участие да стане традиция.

Моменти от парада

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *