Перничанка е сред петте топвезбарки в страната, бродира автентични шевици и събира колекция за внуците

Еглика Стефанова е сред 5-те останали везбарки на автентична българска шевица. Тя е родена в Брезник, омъжва се в Перник и остава в миньорския град. Сега живее със съпруга си в пернишкия квартал „Църква“. Еглика носи името на баба си, родена е през 1956 г. и от възрастната жена е наследила любовта към везбата. После учила от стари майстори от националното сдружение Задруга на майсторите на народни художествени занаяти, където е приета през 1988 г. В Софийската задруга са 30 майстори от различни занаяти, във везбата са само пет. Еглика е работила като счетоводител и копист на ситопечат.

„Веза шевици върху блузи, ризи, рокли, детски облекла, шалове, поздравителни картички, оформям ги като пана и картини. Допреди няколко години продавах. Сега, когато съм вече пенсионерка, искам да си направя колекция от мои уникални шевици като наследство за моите деца и внуци. Имам една дъщеря – Михаела, и двама внуци – Роберто и Кристиан. Те много харесват българската шевица“, разказва майсторката.

Изпод сръчните й ръце излизат уникални творби. В плата Еглика вплита символиката на живота. Според майсторката всеки цвят носи послание. „Основният цвят в шевицата е червен, защото символизира кръвта и живота. Той предпазва от лоши очи и уроки, също както в мартеницата и обредните китки. Белият изразява чистотата, нетленността, неопетнената младост и божествената светлина. Традиционно булката се венчавала, стъпила върху бяла вълна за сватбения обред, а в „бели” менци се наливала „мълчана вода” за обредните хлябове на сватбата. Зеленият цвят изразява вечно възраждащия се живот и дървото на живота. Черният цвят в шевицата означава земя, нощ, зима, жалейка, мъка, страдание, смирение“, обяснява Еглика.

Майсторката е участвала в множество изложби. Мечтата на дъщеря й обаче е да види нейна самостоятелна изложба в Двореца на културата в Перник.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *