Пернишката художничка и ученичка на Елена Темелкова-Боряна Накова-Боко откри своята четвърта самостоятелна изложба и първа в изложбена зала “Околийска къща” Дупница “Попарт”

С пролетно настроение чаровната и талантлива художничка Боряна Накова-Боко представи 31 прекрасни картини от текстил и акрил в изложбата “Попарт” в изложбена зала “Околийска къща“ гр. Дупница.

“Казвам се Боряна Накова-Боко от гр. Перник. Псевдонимът ми Боко идва от майка ми. Тя ми казваше като малка Боко, Боко и аз съвсем естествено започнах да се разписвам по този начин. Родът на баща ми идва от село Пиперков чифлик-Кюстендилско. Моят дядо по бащина линия Борис Иванов беше самоук художник. Обичах да гледам дядо, когато рисува с пастелите. Другият ми дядо по майчина линия от Дивотино-Ексенчо беше дизайнер в шивашка фирма. Любовта ми към рисуването идва от детството и от моите дядовци, а след това се изгражда от моите учители по рисуване Елена Темелкова и Здравко Стойнев, които всъщност ме накараха да обичам, това което правя. Те ми дадоха началото. Завършила съм СОУ “Христо Ботев“ село Дрен, което беше едно прекрасно училище, за съжаление вече го няма. В момента представям четвъртата си самостоятелна изложба и първата самостоятелна в гр. Дупница. Този път съм комбинирала текстила, като обикновено се занимавам с едни по-различни платна, които са попарт, по-модернистични, където пак съм вкарала текстил и пластики. Има и картонени платна, изпълнени екстремни решения-три големи платна, които са класически попарт. Идеята на самата изложба е да покажа, че всъщност и ненужния материал е чудесен начин човек да работи и да създава изкуство. В днешно време един творец не може да се издържа само с изкуство, налага се да работи и друго. Аз си помагам допълнително с декупажи, за да си докарам допълнителни доходи. Имам една специална картина, която се казва “Това, което е след вас“. Идеята е да бъдем по-добри, да не бъдем жестоки към ближните си и да пазим природата…“, сподели пред вестник “Струма“ преди откриването на изложбата художничката Боряна Накова-Боко.

Уредникът на Общинска художествена галерия изложбена зала “Околийска къща” гр. Дупница г-жа Катя Йоцова представи художничката и откри изложбата. А след това от името на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев връчи поздравителен адрес на г-жа Боряна Накова-Боко.

Николая Иванова

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *