HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Пернишките полицаи излязоха на протест заедно със съпругите и децата си

Служителите на МВР в Перник излязоха на протест тази вечер. Над 150 души от служби в Перник и районните управления в Радомир, Брезник и Трън се събраха пред сградата на Областната дирекция на МВР, служители на пожарната, БОП. Те настояват за по-достойно заплащане и по-добри условия на труд.

„Няма никакво подобрение от това, което ни обещаха. Няма и диалог между политическото ръководство на МВР и синдикатите. Настояваме за увеличение на заплатите със задна дата, подобряване условията на труд и ритмично снабдяване с дрехи. Необходим е изцяло нов закон за МВР. Нещата не стават с кръпки“, заявиха от полицейския синдикат.

Сред пернишките служители бяха Христо Христов, председател на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР и Борис Прешелков, зам. председател на УС на Националния синдикат. Христов подчерта, че в администрацията не се плаща за извънреден труд по Кодекса на труда, по закона за държавния служител при отпуск на служител няма право да бъде заместван. По думите му служителите в администрацията са с най- ниски заплати,  най-ниската е 507 лв. при 460 минимална, а в МВР 470 лв.

„Счетоводителка напусна и стана чистачка, защото разликата в заплатата е само 30 лв, а отговорността на счетоводителя е голяма“, заяви Христов.

“Зад всеки един от нас стои семейство, натовареността в службата е голяма. Няма как да осигурим гражданските права на  гражданите, без да сме осигурили нашите права”, каза Борис Прешелков.

Според служителите заплатите трябва да бъдат увеличени с 15-20%, защото те не били актуализирани от 6 години. Необходимо било да има подобрения и при патрулните автомобили, както и техниката в МВР.

„Чуваме, че 1,5 милиарда лева са влезли в държавата от контрабанда. Те сами ли са влезли или имат заслуга и служителите на МВР? В същото време заплатите ни се доближават вече до минималните, те са под средното за страната. Нямаме средства да си подсигурим нуждите като служители и нуждите на семействата“, заявиха още от синдиката.

В протеста участваха и съпруги на служителите на МВР заедно с децата си.

В полицията в Пернишко работят около 550 човека.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *