Пернишкият „Бевърли Хилс“ получи разрешение за нови 4 квартала до яз. „Студена“ без екооценка, продажната цена на вилите скочи на 1800 евро/кв.м

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ даде картбланш за разширяване с 4 квартала на баровското селище „Делта Хил“ в пернишкото с. Кладница. Въпреки че един от терените под новите квартали е в трети пояс на охранителната зона на яз. „Студена“, екоспециалистите прецениха, че това не е пречка, и се обединиха около мнението, че не е необходима оценка на въздействието върху околната среда.

Искането за преценяване на необходимостта от екологична оценка за обособяване на новите квартали с № 40, 42, 43 и 44 е депозирано от „Хил инвестмънт“ АД – дружеството, което успя за 10 г. да построи в миньорската община т.нар. „български Бевърли Хилс“ и да го засели с хора от хайлайфа, сред които новоизлюпеният политик, шоуменът Слави Трифонов, сценаристът му Иво Сиромахов и Евгени Димитров-Маестрото, актрисата Яна Маринова, благоевградчанката Александра и съпругът й Дани Петканов, бившият зам. кмет на Перник Владислав Караилиев, ексдепутатът от ГЕРБ Владислав Димитров, бизнесменът Добри Владимиров и много други.

Според издаденото от дирекцията разрешително върху новите 4 квартала ще бъдат вдигнати 30 вили с височина до 7 метра, а озеленяването ще е поне 50%. Те ще се ширят върху терен от 171 520 кв.м, който по времето на социализма бе отреден за добив на въглища. Общински съвет – Перник още на 19 юли 2019 г. одобри техническото задание и разреши изработването на ПУП, така че от вчера строителството е със зелен светофар и вече няма никакви пречки да започне.

В момента луксозното селище се шири на площ от 400 дка, върху които има издигнати 309 еднофамилни къщи. Комплексът предлага целия възможен лукс на обитателите, в него има супермаркет, магазини, детска градина, офиси, луксозен ресторант, бар, автомивка, автосервиз, подземна електроразпределителна мрежа, пречиствателна станция, канализация и оптично окабеляване за интернет, всякакви спортни съоръжения и постоянна жива охрана. Улиците в селището носят имената на европейски столици, като най-просторните вили са на ул. „Лондон“. Площта на къщите е от 300 до 1200 кв.м, а продажните цени от 1300 евро на квадрат миналата година вече са 1800 евро/кв.м.

В момента има само една вила, която се продава срещу „скромната“ цена от 1 800 000 евро. За да я оправдаят, брокерите са наблегнали на 4-те просторни спални, басейна в двора с размери 20/8.50 м, гаража за 3 коли с площ на тристаен апартамент от 83 кв.м, верандата от 200 квадрата, собствен  фитнес със сауна и парна баня, и дори възможността за закупуване на допълнителна земя до 11 дка.

В активния сайт на баровското селище дори обявите са ВИП – търсят се дългосрочни домашни помощници с отлично заплащане, топбаничар за бутикова пекарна и т.н.

Въпреки че са инвестирали милиони в къщите си и всеки месец броят по 150 лв. за поддръжка на общите части и охраната на селището, дори местните обаче се оплакват от изключително високите цени в супермаркета.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *