Петима иманяри на съд за незаконно търсене на археологически ценности

В Плевен ще бъдат съдени петима мъже за незаконно търсене на археологически ценности в местността “Селището” в землището на с. Петърница, съобщиха от прокуратурата, цитирани от БТА.

Разследването е приключило с обвинителен акт, който е внесен в Окръжния съд. Обвинението е срещу Милен Х., Цочо Ц., Николай М., Петър Р. и Мирослав А. за това, че на 4 август 2016 г., в местността, която е паметник на културата, без разрешение и в нарушение на Закона за културното наследство са търсили археологически обекти с използване на технически средства – металдетектори, трактор и лек автомобил. Престъплението е по чл. 277а, ал. 7 от НК.

Разследването е установило незаконно притежавани от тях културни ценности – общо 32 обеци, фрагменти от обеци, сферични копчета, амулети, апликации от късното Средновековие.
Случаят е установен от служители на “Криминална полиция”, ГД “НП”, сектор “Престъпления против собствеността и културно-исторически ценности”, след сигнал за незаконни теренни проучвания и разкопки в землището на с. Петърница.  Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *