Петима лекари, 12 медицински сестри и 6 санитарки от две отделения на кюстендилската болница под карантина

Петима лекари, 12 медицински сестри и 6 санитарки от кюстендилската болница МБАЛ “Никола Василиев” са поставени под карантина. Неврологично отделение на болницата също е под карантина. Това е второто отделение, което се поставя, информира кметът Петър Паунов. Заболелият 57-годишен невролог д-р Борис Жабински се е заразил от първия пациент, починалия 62-годишен мъж, когото е преглеждал. Медикът е на домашно лечение.

“Моля, не се разхождайте. 39 души са контактните извън медицинския персонал, които са общували с новия наш съгражданин, който е заразен. Тези хора се издирват от РЗИ, уведомяват се да бъдат поставени под карантина незабавно. Моля ви, вече няма никакво съмнение, че заразата е сред нас”, заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

„Трябва да спазваме ограниченията, защото всеки заразен лекар или пациент поставя под риск работата на болницата. В момента има специалист, който е бил в отпуск и е под карантина в неврологичното отделение. Благодаря и на него, и на всички останали лекари. Д-р Янева вече преглежда инсултно болните, благодарим й за отзивчивостта. Вече няма съмнение, че болестта е сред нас, ключовото е тази зараза да не се разнася, за да бъде овладян епидемиологичният възход и да има медици, които да се грижат не само за заразените с COVID-19, но за всички останали пациенти. Важно е всеки да следи симптомите и да не се стига до пневмония. Ключовото е да се запазят дробовете, да не се ходи за снимка на 14-ия ден, защото пневмония се развива след 5-ия ден. Много хора карат пневмония безсимптомно, личните лекари са наясно с това. COVID-19 ще премине през повечето от нас, важно е да няма тежки случаи. Уверявам ви, че от провинциалните болници кюстендилската е сред най-добре оборудваните, лекарите имат защитно облекло“, заяви кметът Петър Паунов.

На журналистически въпрос относно предложение в социалната мрежа община Кюстендил да дари спестените средства от непровелия се празник „Кюстендилска пролет” кметът Паунов отговори: “Общинският бюджет е нещо, което се събира. Ние го нямаме като даденост. Ние нямаме пари, преведени за „Кюстендилска пролет”. Ако някой ни е превел пари за „Кюстендилска пролет”, ние ще му ги върнем, веднага да ги дари където прецени. Общинският бюджет са парите, които събираме. От 5 март насам ние нямаме никакви постъпления. В месеците, когато се събираха по 100 000 лв. на ден, ние в момента имаме по 2000 лв. на ден. Общинският бюджет са постъпленията от нашите данъци”, уточни градоначалникът.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *