Петима от лихварската банда в ареста

Прокуратурата повдигна обвинения на петима души след мащабната акция в няколко столични квартала във вторник, при която бяха задържани 21 души. Това бе съобщено на пресконференция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Ако бъдат признати за виновни, обвинените могат да получат от 3 до 10 години затвор.

„Акцентирам, че петте задържани лица са с множество криминални прояви и са осъждани. Присъдите им са за нарушения срещу личността – телесна и полова неприкосновеност. Осъждани са и за закана за убийство”, посочи прокурор Валентина Маджарова.

Според прокуратурата разбитата група е осъществявала дейността си от началото на 2014 г. Тя била създадена с користна цел – получаване на парични средства от престъпна дейност – лихварство, имотни измами, както и набиране на жени с цел проституция.

Групата е имала двама основни лидери. Около тях са били установени множество лица – 20 души, които са подпомагали престъпната дейност.  

„Имаме данни, че са „играли” с частни съдебни изпълнители. Има случаи, в които са взимали апартаменти и друго недвижимо и движимо имущество. Длъжници са прехвърляни на поставени лица – те също обект на разследване”, заяви директорът на ГДБОП Любомир Янев.

При акцията като доказателства са иззети документи, пари, ценности, наркотици и три луксозни автомобила. До момента по случая са разпитани 43 души като свидетели. 

„Жертвите на групата са много. Тепърва се установяват. Има много, които отказват да дадат показания”, каза още Янев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *