Петричанин в сигнал до гл. прокурор С. Цацаров и премиера Б. Борисов: За ремонт на спортната зала в бившето военно поделение общината плати по 800 лв. на кв.м, въпреки че ново строителство излиза наполовина

Спортната зала на бившето военно поделение в Петрич се появи в 3 сигнала до главния прокурор на републиката Сотир Цацаров, министър-председателя Бойко Борисов и Специализираната прокуратура. В Главна прокуратура той е заведен под вх. № PRB201900955729, а в МС е под № ПР-276. Автор на сигнала е петричанинът Георги Иванов, а твърдението му е за наливане в залата на сериозна сума под формата на 3 обществени поръчки, всяка от които е за реконструкция и основен ремонт на залата, и за повторение на много от строително-монтажните работи.

В изложението си авторът на сигнала е цитирал официална информация от сайта на община Петрич и кадастъра, като си е направил труда да засече квадратурите на боядисваните стени и подменената дограма, за да докаже, че общината плаща два пъти за едни и същи дейности.

Ето част от изложението на Иванов:

„На 26.08.2016 г. е обявена обществена поръчка, а на 17.11.2016 г. община Петрич сключва договор с фирма „Растер юг” за „извършване на строително-монтажни работи на обект стадион и спортна зала в гранично поделение, гр. Петрич”, на стойност 127 883,04 лева с ДДС.

Година по-късно, на 23.10.2017 г., е публикувана нова поръчка за същата сграда: „Инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на СМР на обект стадион и спортна зала в гранично поделение, гр. Петрич” с прогнозна стойност около 269 900 лева без ДДС.

Прави впечатление в количествените сметки на първата и втората поръчка за въпросния обект, че има дублиране на дейности – СМР, които са заложени в първата поръчка и са били извършени според техническата спецификация на втората поръчка, а се възлагат наново.

Втория път община Петрич сключва договор за изпълнението на стойност 322 604,47 лв. с ДДС с фирма „ЕКОДИН” ЕООД. В техническата спецификация на тази поръчка е описано, че през 2016 г. е извършен ремонт на покрива, подменена е дограмата на фасадата, ремонтиран е подът на основната зала и са извършени част от предвидените ремонтни работи.

Прост анализ на двете поръчки показва, че заложено в първата поръчка – например боядисване с латекс на 1498 кв.м стени и тавани, във втората поръчка е заложено като „Боядисване на стени с латекс – 1056 кв.м, плюс боядисване на още 200 кв.м стени на спортната зала“, т.е. имаме дублиране на дейности, които би трябвало вече да са били извършени от „Растер юг“ при ремонта от 2016 г.

В първата поръчка „Доставка и монтаж на 135 кв.м алуминиеви витрини“ се дублират с 11 позиции във втората поръчка, където сумарно са изредени 75,63 кв.м дограма, витрини и прозорци, и още 34,5 кв.м врати.

Същото се отнася и до инсталациите и останалите пера в поръчките. Разликата е, че във второто предложение се забелязва просто едно разбиване на количествата, които вече са заложени окрупнени в първата.

Друг интересен момент е съответно стадионът, който е част и от двете поръчки. Той е заложен като перо в трета обществена поръчка, а именно проект „Подобряване на градска среда в УПИ ХХV, кв. 53, отреден за „градски парк”.Този стадион, проектиран един път от фирма „Ния дизайн” ЕООД с управител Иван Стойчев, само че не като стадион, а като няколко игрища, сега е заложен за проектиране и в „Инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на СМР на обект „Реконструкция и основен ремонт на стадион и спортна зала в гранично поделение, гр. Петрич”. Сега стадионът не само че ще бъде проектиран наново, но ще бъде и изпълнен. Само че на макета за парк в УПИ ХХV, кв. 53 по плана на гр. Петрич, както и в проектите, на мястото на бъдещия стадион има отразени няколко спортни площадки и игрища.

И така: на спортната сграда се прави ремонт и се плащат 127 883.04 лв., после още 322 604.47 лв., без да има проекти, въз основа на които да се направи СМР, освен това община Петрич възлага ремонта на фирма, без да е собственик на сградата към онзи момент.

По повод първата поръчка за сградата няма технически паспорт, няма проектна документация, няма оценка за сеизмична осигуреност, няма обследване, няма и разрешение за строеж. Тъй като обектът е трета категория, то след като няма проект и строително разрешение, кой е

проверил извършените СМР и съответно ги е приел? Да напомним, че обект трета категория се приема от ДНСК? Кой е упражнявал функцията на строителен надзор на обекта по време на изпълнение на първата поръчка?” – пита петричанинът и допълва:

„Само след още една година, на 09.07.2018 г., на сайта на общината отново се публикува обществена поръчка за основен ремонт на спортната зала в гр. Петрич, която до този момент не е пусната в експлоатация. Отново имаме ремонт, боядисване на стени и тавани, и т.н. И отново обществената поръчка се печели от фирма „Екодин” ЕООД, която сключва договор за изпълнение 153/02.10.2018 г. на стойност 95 990,45 лева с ДДС.

Финалните сметки показват, че са платени над 550 000 лв. за ремонт на стара сграда с площ около 700 кв.м, или по около 800 лв. на 1 кв.м, при положение че такъв тип ново строителство излиза наполовина”, е констатацията на подателя на сигнала.

„Знам за тези сигнали, които ги изпраща един бивш член на „Воля”, който живее в Пловдив и който непрекъснато ме рекетира – коментира кметът Димитър Бръчков. – По този случай имаше проверка на АДФИ, която не откри нищо”, уточни градоначалникът.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *