Петричани излязоха на гроздобер две седмици преди срока за бране на „Широка мелнишка”

Петричани изпревариха срока за бране на гроздето от сорта „Широка мелнишка“ заради хубавото време вчера. Въпреки препоръките на специалистите да се бере в края на този или началото на другия месец земеделците от Петрич и източния район на общината навлязоха през почивните дни в лозовите масиви. Реколтата обаче не е добра, са констатациите на повечето производители. От един декар те са набрали средно около 600 кг. Имало е години, когато от декар се е добивало над тон грозде.

Иначе на зеленчуковата борса край Кърналово има вече партиди грозде, внос от Гърция, което конкурира родното производство. Кило от вносния продукт се търгува по 0.60 лв., докато българското грозде е с 0,10 лв. по-евтино. Петричани купуват гръцкото единствено за производство на домашна ракия.

Пикът на гроздобера се очаква другата седмица, когато са почивните дни. В селата, където има най-много лозови масиви – Марикостиново, Кономлади, Капатово и др., това е очакван празник, който се свързва със стари традиции. Всяко домакинство излиза със семейството си на гроздобер, а домакинята остава в къщата и приготвя най-вкусния обяд.

ВЕНКО СТЕФАНОВ

 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *