Петричката съветничка Д. Бацанова натопи в КЗК кабеларка, че раздава бонуси на потребителите си от 205 тв канала

Досегашната петричка общинска съветничка Добринка Бацанова се провали в опита си да натопи в Комисията за защита на конкуренцията интернет доставчика „Нет Плюс Петрич“ ООД, който действа на територията на южната община. „БАЦ 2013” ЕООД, която се ръководи от дъщеря й Надя, заля КЗК с писмени доказателства, че на клиентите, с които имат договор, „Нет Плюс Петрич“ дава като бонус и 205 тв канала, и поиска строги санкции за нелоялната конкуренция.

Към изложението си до КЗК, насочено към тезата колко „БАЦ 2013“ е изрядна пред закона и колко „Нет Плюс Петрич“ не е, дъщерята на екссъветничката е приложила удостоверение за вписване на фирмата й в публичния регистър на СЕМ като предприятие, разпространяващо радио- и тв програми в Петрич и повечето от селата на общината, договори с 15 тв компании, радиа, Министерството на отбраната и други юридически субекти като партия „Атака“ и „Музикаутор“ за излъчване на програмите им, както и писма, според които има 3320 абоната, на които предоставя достъп до интернет, и 1831 абоната, на които предоставя радио- и телевизионни програми срещу месечни такси съответно 10 и 14 лв.

Бацанова е подкрепила твърденията си за нелоялна конкуренция и с писма от 2-ма клиенти на „Нет Плюс Петрич“ – Ангел Танев и Васил Атанасов, които твърдят, че освен интернет получили от снабдителя си като бонус безплатно и 205 тв канала. За целта в домовете им били монтирани приемници, които разделят интернет сигнала от сигнала за кабелната телевизия, но след като започнало делото по иска на Бацанова в КЗК, техниците отрязали външните кабели и ги оставили без телевизия.

Според ответника в любопитното производство „Нет плюс Петрич“ обаче в неговите списъци от 1215 абоната, на които предоставя услугата „достъп до интернет“, няма лица с имената Ангел Танев и Васил Атанасов.

“Ние нямаме неплатени задължения нито към НАП, НОИ, нито банкова задлъжнялост, за разлика от „БАЦ 2013“ ЕООД. “БАЦ 2013“ търси причините за финансовите си проблеми и загуба на пазари и клиентела не в начина на управляване на дружеството си, а в „Нет плюс Петрич“ ЕООД, с което на практика е конкурент единствено на пазара „достъп до интернет”. Некоректното поведение от страна на „БАЦ 2013“ ЕООД е мотивирано от обстоятелството, че допреди няколко години то и негови праводатели са били абсолютни монополисти при предоставяне на интернет в региона на Петрич и не желаят да имат конкуренти на този пазар, поради което се занимава с откровено клеветническа и набеждаваща дейност”, пишат в отговора си до КЗК собствениците на „Нет плюс Петрич“ Милен Методиев и Кирил Илиев.

В крайна сметка КЗК оповести решението си – няма нелоялна конкуренция между двете фирми, защото липсват годни доказателства, че „Нет плюс Петрич“ предоставят на клиентите си и телевизионни канали, и отказа да плати адвокатските разходи на Бацанова.

Това е поредната битка във войната между българските оператори за клиенти и приходи. Предишната беше през лятото на тази година, след като 3 телевизии се оплакаха, че за 2 м. загубили 10.5 млн. лв. заради това, че български кабелни оператори не са им плащали авторски права. Последва масирана акция в Южна България от страна на ГДБОП и прокуратурата срещу нарушения на интелектуалната собственост. Антимафиотите удариха офисите на кабелни оператори в Сандански, Петрич и Гоце Делчев и един от тях бе точно петричката тв БАЦ на съветничката Д. Бацанова. Иззета бе техника, но досъдебното производство буксува, защото експертизите били много тежки.

Фирмата на Бацанова вече веднъж имаше сериозен сблъсък с органите, контролиращи тв излъчванията в страната – през 2013 г. Съветът за електронни медии я глоби 7000 лв. заради липса на договори за придобиване на правата за разпространение на произведенията, звукозаписите и записите на аудио-визуални произведения, включени в разпространяваните програми. Подробният й опис на договорите с тв компаниите, предоставен на КЗК, показва, че вероятно си е взела бележка. Броят на клиентите обаче е само голи цифри без доказателства, че реално те не са много повече, а в момента войната точно за клиенти в малката България е достигнала своя пик.

От едната страна в тази битка са телекомите, които предлагат комплексни пакетни услуги, включващи освен телевизия и интернет, още и мобилна връзка. Те свалят цените заради многото техника и потребители, с които разполагат. От другата страна са малките оператори, повечето от които вероятно наистина укриват абонати, но това е единственият им начин да се противопоставят на акулите в бранша.

Междувременно телекомите вече изкупиха доста от дребните тв доставчици, които не успяха да устоят на ценовия дъмпинг. По данни на Комисията за регулиране на съобщенията броят на доставчиците на тв услуги за 10 г. е паднал двойно – през 2017 г. тази дейност са извършвали 259 фирми, докато през 2007 г. са били 564. Прогнозите са, че до няколко години малките кабеларки напълно ще изчезнат. И понеже видяха, че не могат да се борят срещу големите доставчици и държавата, която работи за тях, вероятно дребните кабеларки ще се опитат да „се изядат помежду си“, а жалбата на Бацанова срещу конкурентите й в Петрич е първата от многото дребни сражения.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *