Петричките съдии са гледали рекорден брой дела през 2019 г., свършиха им парите за експертизи, ВСС им отпусна допълнително 28 000 лв.

Изминалата 2019 г. е била трудна за петричките съдии, заяви на вчерашното отчетно събрание новият председател Атанас Кобуров. Причината е, че делата са се увеличили с 50%, близо 500 повече от предходната година, и то при намален щат, след като съдия Диана Хаджиева се премести на работа в София. 7-те съдии са разгледали общо 3645 дела, от които 3228 са били новопостъпилите. Гражданските дела са били 2462 броя, а наказателните – 1183 броя. 

Припомняме, че през второто шестмесечие петричките съдии бяха затрупани с лавина от дела на полицаи срещу МВР за неизплатен извънреден труд. През 2019 г. са разгледани 260 дела по искове на полицаи от РУ – Петрич и гранични полицаи от ГКПП – Кулата и ГКПП – Златарево. Заради огромния брой дела на полицаи парите за експертизи свършиха, заради което на последното заседание на ВСС бяха отпуснати 28 125 лв. на петричкия съд за заплащане на вещи лица. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев бе изчислил, че на едно дело в РС – Петрич се плаща по 108 лева за вещо лице, докато в други районни съдилища плащат по 200-250 лева, а задачата е еднотипна и само се заменят цифри.

По-голямата част от делата са разгледани, остават само 56, които се очаква да приключат през март. Въпреки намаления състав и увеличеното постъпление на делата Районен съд – Петрич е запазил традиционно добрите си показатели. Свършените дела са 3083 броя, като 88% от тях са в 3-месечния срок, което се дължи на добрата организация на работа на отделните служби и управлението на делата от съдиите докладчици. Много високи резултати има и по отношение на инстанционния контрол – 75% от обжалваните граждански дела са потвърдени и 89% при наказателните.

Крайният извод на председателя на РС – Петрич Атанас Кобуров в годишния му доклад е, че макар и натоварена, изминалата година е била успешна, като безспорен е приносът за това на предишния съдебен ръководител Мая Банчева-Кобурова, неговата съпруга.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *