Петричкият земеделец Г. Станков, който с пари от домати купи къща в „Бояна” от банкера Цв. Василев малко преди фалита на КТБ, прави предприятие за огнеупорни тухли в имота на оранжерийния бос Велин Георгиев

Регистрираната в профилакториума „Св. Неделя“ в петричкото с. Коларово фирма „Подгорие 2013“ ООД обяви в Министерството на околната среда и водите намерението си да строи предприятие за изработване на керамични продукти чрез изпичане – огнеупорни тухли, покривни керемиди, тухли, плочи и др. Най-новото производство в общината ще е в местността Амушева лъка, на 1800 м от гр. Петрич, където са известните петрички оранжерии. В момента там има складове за земеделска продукция, които ще се обособят в обща сграда с площ 2824 кв. м. Инсталацията, която дружеството възнамерява да монтира, е с капацитет 300 тона на месец, а продуктите ще се пекат в 2 пещи на едносменен режим, 5 дни седмично.

„Подгорие 2013“ ООД е едно от най-любопитните дружества, регистрирани на територията на община Петрич. Негов управител е Георги Станков, който живее в невзрачен блок в гр. Петрич и от 2000 г. произвежда плодове и зеленчуци, които отглежда върху взети под наем 60 дка в петричките оранжерии. В „Подгорие 2013“ Станков е съдружник със земеделската производителка от с. Ключ Ганка Танева, фирмата на Александър Николов Георгиев „ВГД Ойл“ и със сина си Марио Станков. Всеки от тях има дял от по 1250 лв.

Името на Георги Станков всъщност стана известно не с произвежданите от него зеленчуци, а около фалита на КТБ. Месеци преди банката да хлопне кепенци, Георги Станков купи къща от 140 кв.м и парцел от 520 кв. в столичния кв. „Бояна”, а продавач бе „Инвест мениджмънт“, дъщерно дружество на фамилната фирма на банкера Цветан Василев „Тръст Василеви“.

По същото време и друг жител на община Петрич се сдоби с банкерски имот – Николай Георгиев от петричкото с. Скрът купи 2 апартамента в морските курорти Царево и Св. Константин и Елена от дъщерята на банкера – Радосвета. Сделката на Н. Георгиев стана точно месец преди да бъде запорирано имуществото на Цветан Василев.

Оказа се, че освен КТБ, пресечна точка на двете сделки са петричките оранжерии и собственикът им Велин Георгиев.

Н. Георгиев работи като шофьор на микробус към оранжериите и е братовчед на Велин Георгиев. Двамата са в толкова добри отношения, че през февруари 2015 т. Велин прехвърля на братовчеда фирмата си „Агро ин 2001“, с която Николай купува двата морски имота от банкерската щерка. Велин дава на братовчеда под наем и помещение в оранжериите, откъдето Николай Георгиев като член на управителния съвет върти делата на земеделска кооперация „Цар Самуил“.

Георги Станков пък е баджанак на Велин Георгиев и също негов наемател – профилакториумът, където е офисът на „Подгорие 2013“, е собственост на Велин Георгиев от 1993 г.

Връзката на оранжериите с КТБ е връзка за милиони.

Собственикът на петричките оранжерии – „В и ВГД Оранжерии Петрич“ ООД, се появи в разсекретените списъци на КТБ като длъжник с 41,219 млн. лв. Парите били теглени през последните десетина години от функционирането на КТБ на 11 транша. При затварянето на банката размерът на кредита е 42 637 573 лв., а към 16 февруари 2017 г. непогасеното задължение възлиза на 54 857 060 лв.

Самите оранженрии са строени 1966 г. върху площ от 600 дка и по времето на управлението на Иван Костов приватизирани. Сега уставният им капитал е 1,8 млн. лв., от които 1,48 млн. са на „ВГД Комерс“, собственост на съпругата на Велин Георгиев, държавата в лицето на Министерството на земеделието има 218 000 лв., а останалите 70 000 лв. са разпределени между 130 физически лица. През 2013 г. „В и ВГД Оранжерии Петрич“ ООД се мултиплицира в 6 нови дружества, най-голямото от които е „Топлофикация Петрич“. Негов едноличен собственик на капитала от 18,5 млн. лв. е „В и ВГД Оранжерии Петрич“, а дейността му е доставка на газ от компенсаторната станция в Рупите до оранжерийния комплекс. Дружеството има лиценз за продажба на електрическа енергия от 2015 г. и вероятно токът, а не краставиците и доматите издържат В. Георгиев, братовчеда и баджанака.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *