HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Петричкият шоумен-геолог К. Аспарухов декламира стихове за кумата си Невена Коканова в Благоевград, тръгна си с подарък от художника Г. Стойчев

Приятели и ценители на поезията събра в библиотеката на благоевградското читалище петричкият шоумен Кирил Аспарухов, кумашин на звездата Невена Коканова, и представи последните си два поетични сборника с любовни стихове „Реквием за мама“.

Без предговор Кирил Аспарухов пое „юздите“ на срещата след вещ анализ на водещата Красимира Кацарска и призна: „Никога не съм се взимал насериозно, а това, че съм се омайвал от думите и ги редя в стихове, е случайно. Ако имам тръпка, тя е от село Хърсово, от златния шанс да имам знакови учители в Петрич, които в 4-и клас ми показаха кой е Робърт Бърнс, а в прогимназията – Шекспир“, разказа авторът, чиято професия инженер-геолог е твърде далече от литературата.

Аспарухов с жар рецитира първото си стиготворение, написано в 5-и клас, за което получил първия си хонорар от 5 лв. от вестник „Пиринско дело“, където го публикували по препоръка на негов преподавател. От Аспаруховия мост във Варна, където работел като геолог, съдбата го отвела в циментовите заводи „Девня“ като културномасовик, за да стане с годините един от най-популярните шоумени и водещи на Варна, организатор на емблематични културни събития в морската столица.

„Моя е идеята за „Златен кестен“ и фолклорния фестивал „Южен гердан“, но за жалост името ми не фигурира в списъка с основателите“, не скри разочарованието си шоуменът. Той подчерта, че има знакови приятелства от детството, като това с поетесата  педагог Струмка Струмина, от войниклъка с арх. Георги Чонков, с благоевградския бизнесмен, хърсовалията Орлин Тимов, и по-късно с художника-дизайнер Георги Стойчев. Специалната връзка с актрисата Невена Коканова, станала и негова кума, Кирил Аспарухав отбеляза с признанието, че й е посветил много стихове, а за финал на литературната вечеринка той прочете за първи път пред публика последните си три, още никъде непубликувани творби.

Петричанинът раздаде много автографи на книгите си и си тръгна с подарък от срещата – два акварела на Жоро Стойчев, единият от които да му напомня емблемата на Петричкия край – кестените.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *