Петрички тийнейджър пътува всяка седмица да тренира силов трибой в София, носи медали за „Марек 13“ и планира следване в НСА

Държавният първенец по вдигане от лег за юноши до 18 г. Даниел Тактаков е роден на 8 юни 2002 г. в Петрич. Преди 3 дни започна последната година от средното си образование в ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ /Пч/, където се обучава за специалист по кетъринг. Планира да продължи в НСА „Васил Левски“ с любимия си спорт – силов трибой. Най-големият успех на атлетичния тийнейджър досега дойде на 23 август в Дупница, където стана републикански шампион по вдигане от лег в кат. до 83 кг с постижение от 105 килограма. 2 седмици по-късно се пребори за сребърния медал от държавното по силов трибой, но при по-големите – младежите до 23 г. От близо година се подготвя под грижите на софийския специалист Крум Крумов, а в момента се състезава за „Марек 13“. По щангите го запалва неговият приятел Кристиян Немцов. Преди това е тренирал борба родния си град.

– Дани, защо избра точно силовия трибой от толкова много спортове, повечето младежи се палят по футбола, бойните изкуства, плуването…

– Тренирал съм и други спортове, като борба и кикбокс, но фитнесът ме запали. Харесва ми да тренирам с тежести.

– По колко часа на ден тренираш?

– Около час и половина до два часа всеки ден, с изключение на неделя. По веднъж седмично пътувам за подготовка до базата на НСА в София. Обикновено в събота, когато имам контролно.

– Спазваш ли специален режим на хранене?

– Не. Имам само режим на спане. Спя задължително около 8 часа.

– Използваш ли хранителни добавки и някакви стимуланти?

– Използвам добавки за възстановяване, защото тренировките са доста тежки.

– Как ти се отрази Ковид-19, в един момент затвориха залите?

– Този проблем повлия сериозно, тъй като трябваше да се отмени републиканското първенство през април. Дълго залите бяха затворени. През това време тренирах на лостове по два пъти на ден, предимно сутрин и вечер.

– Какъв изпит трябва да преминеш, за да те приемат в НСА „В. Левски“, и готвиш ли се вече за него?

– Да, разбира се. Изпитът се състои от три движения – клек, лежанка и тяга.

– Твоите родители одобряват ли избрания от теб спорт?

– Да, одобряват го. Родителите ми винаги са до мен и ме подкрепят психически и финансово.

– Скъп спорт ли е силовият трибой?

– Определено.

– Колко струва годишната подготовка на юношески шампион като теб, включваме пътуване, добавки, такси за тренировки, екипировка… всичко?

– Не мога да кажа с точност. Всичко е много относително.

– А „Марек 13“, на който носиш слава и медали, какво от разходите поема?

– Клубът не поема от разходите ми, но в Петрич няма клуб и затова се състезавам за дупничани. Тук е мястото да благодаря на моя треньор Крум Крумов, на когото дължа големите си успехи. Натискаме здраво.

– Международни състезания задават ли се?

– През октомври трябва да има в Петрич турнир по силов трибой. Готвя се и за този турнир, Прави се в памет на Вангел Николов.

Разговаря ИВАН ДЕЛЧЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *