Петричкото с. Рибник на воден режим, кметът категоричен: Цяло село страда заради оранжериите на 7-8 души

На воден режим са жителите на петричкото село Рибник. „От 19 часа чакам да дойде водата да се изкъпя, сега е почти 23 часа, а няма и капка“, ядосана сигнализира до репортер на „Струма“ миналата вечер Мая Тулева, която бе при родителите си в селото. „Не мога да си обясня факта с недостига на вода сега, още през април, и не ми се мисли как ще е положението през цялото лято и до есента!“, ядосва се жената. Тя се оплакала на кмета на селото Йордан Каймаканов.

„Палят ми телефона хората, чакат ме пред дома ми заради проблема с водата, който идва от това, че с питейна вода се поливат много градини и оранжерии“, обясни селският управник.

Преди 2 месеца след авария от ВиК – Петрич сменили помпата на резервоара с нова и много мощна. „Казаха ми, че с нея половин Петрич може да се захранва. Е, как си обяснявате тогава, че пълният резервоар на селото за 2 часа се изчерпва, това не е нормално“, искрен е Каймаканов. Той е категоричен, че проблемът идва от 7-8 души, които си поливат големите градини и оранжерии, и заради тях страдат всички към 150 жители на Рибник. „Не става дума за оранжериите по полето, там хората са си направили сонди и питейна вода там не се губи. Проблемът е отпреди мен и ако не се вземат строги мерки, ще остане и след мен“, откровен е кметът, който вече трета година се е превърнал в неплатен сътрудник на водното дружество заради ангажиментите да спира, да пуска водата и да пълни резервоара.

„Миналата нощ отидох в 23 часа да пусна водата от резервоара, тази сутрин в 7,30 ч. я спрях, защото той беше празен и трябва да се напълни. Предупредих ръководството на ВиК да тръгнат по мрежата и да направят замервания къде се губи водата, защото имам сигнали, че отклонения се правят преди водомерите и така без пари няколко души поливат огромни площи за сметка на цялото село. Да не говорим, че сигурно 40% от населението имат нелегални чешми, през които се губи питейна вода. Плачевно е положението, а още не е почнало лятото“, категоричен е кметът на Рибник.

Той обясни още, че разговарял с колеги от останалите петрички села, които през лятото също страдат от недостиг на вода, но при тях въпросът не стои на дневен ред.

„Много пари вложихме в мрежата в село Рибник, миналата година ремонтирахме тръбите, тази отстранихме сериозен проблем, като подменихме помпата, и съм изненадана, че хората нямат вода“, откровена бе Минка Салагьорова, зам. кмет по строителството на Петрич. Тя заяви, че ще направи спешна проверка, и ако има проблем, общината знае как да реагира.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *