Петрич домакин на национално състезание за абитуриенти “Най-добра бизнес идея”

В Петрич се проведе национално състезание “Най-добра бизнес идея”. Домакин на събитието бе ПГИТ “Проф. д-р Асен Златаров”. В първия ден на престижния форум участниците и техните ръководители бяха посрещнати в залата на общината за тържественото откриване, на което присъстваха заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, главният експерт в дирекция “Професионално образование и обучение” в МОН Александър Попов, началникът на РУО – Благоевград Ивайло Златанов, председателят на Комисията по образование към ОбС Светла Данаилова, дългогодишен директор на ПГИТ.

С приветствие и пожелание за успех в състезанието Нина Попова, директор на дирекция “Образование и култура” в Общинската администрация, представи града като активно подкрепящ образованието и професионалното израстване на младите хора.

В състезанието участваха 18 финалисти – ученици от 12 клас от икономическите гимназии в Смолян, Варна, Бургас, Свищов, Казанлък, Кюстендил, Русе, Видин, Кърджали, Червен бряг, Якоруда, Кубрат, Поморие и Петрич. Те бяха определени след предварителен квалификационен кръг.

Надпреварата започна с теглене на темата за бизнес идеите, които отборите трябваше да генерират и да развият, като съставят бизнес план за нейната реализация. Тази година темата бе “Умен дом”, а журито очакваше оригинални и иновативни бизнес идеи. Отборите работиха 4 часа, след които презентираха идеите си и отговаряха на въпросите на журито с председател доц. д-р Костадин Коларов, УНСС.

На първо място бе класиран отборът с бизнес идеята за умен чип MyDom на ученици от Варна, Поморие и Червен бряг. На второ място се нареди отборът, в който участва  състезателка на ПГИТ – Петрич Владислава Грозданова от 12 „а” клас заедно с две момичета от Кърджали и Кюстендил. На трето място е отборът с представители от Русе, Видин и Якоруда. Победителите получиха медали и грамоти на тържествена церемония за закриване на състезанието. С приветствени думи към тях се обърнаха членовете на журито, които похвалиха креативността, знанията и предприемаческия нюх на състезателите. Общото убеждение на журито е, че независимо от класирането всички са победители, защото премериха сили в една оспорвана надпревара на идеи за бъдещето.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *