Петрич налива 36 663,33 лв. за ремонтиран преди месеци покрив със соларни панели

Община Петрич обяви обществена поръчка за ремонт на покрива на бъдещия Център за настаняване от семеен тип, въпреки че покривът е чисто нов и видимо е правен преди не повече от няколко месеца.

Обявата за поръчката е качена на сайта на общината на 01.02.2019 г. с номер на електронната преписка в профила на купувача 1902065. Обявената процедура е „събиране на оферти с обява”, а точното наименование е „Ремонт покрив на сграда с идент. номер 56126.603.9959.1 в УПИ XLII, кв. 53, гр. Петрич – част от бивше болнично заведение, с променено предназначение за Център за настаняване от семеен тип”. Според описанието поръчката включва „Почистване и сортиране на керемиди, демонтаж на изгнилата покривна конструкция от дялан иглолистен материал, частична подмяна на компроментирана дървена покривна конструкция, направа на дъсчена обшивка на покрива (частично), направа на летвена обшивка на покрива, препокриване със стари керемиди, покриване на покрива с нови керемиди, обшивка с поцинкована ламарина около комини и улама и всички др. съпътстващи дейности”.

Стойността на поръчката е 36 663,33 лв. без ДДС. Цената е калкулирана на база прогнозна количествено-стойностна сметка, според която демонтажът на старите керемиди ще струва 9600 лв., демонтажът на старите билни капаци е 110 лв. метъра, за демонтажа на старата дъсчена обшивка ще се плаща 600 лв./кв м, доставката и монтажът на летвите за обшивка, включително с подпокривната мушама ще е 600 лв. кв.м и т.н.

В техническата спецификация е описано, че се предвижда върху приблизително 80% от покрива да се монтират част от демонтираните здрави керемиди.

Според автора й инж. Николай Попов ремонтът на покрива се налага спешно „поради компроментирано покривно покритие на сградата и преустановяване на пораженията от течове с оглед предотвратяване на течовете, появили се от дъждовна и снежна вода вследствие на покривната плоча и стените”.

Според жителя на Петрич, който ни изпрати снимки на сградата с  абсолютно новия покрив, върху който  дори има монтирани соларни панели и панорамен прозорец, отсега се знае, че поръчката ще бъде спечелена от фирмата на общинския съветник Владимир Заечки „Заечки“ ЕООД, чийто управител е съпругата му Екатерина Илиева Заечка.

Същата фирма миналата година спечели предишната обществена поръчка, свързана с тази сграда – за основен ремонт, преустройство, реконструкция и смяна предназначението на част от болнично заведение в Център за настаняване от семеен тип .

Ремонтът бе платен с пари по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020”, но в него не бяха предвидени никакви дейности по покривната конструкция на сградата. От снимките е видно, че не е пипана и фасадата на сградата, върху която старата олющена мазилка грозно контрастира с новата дограма и лъскавия покрив.

След сигнала ни кметът на общината Димитър Бръчков веднага изпрати проверка на място, която констатира, че керемидите на покрива наистина са нови.

„Свързах се със Заечки и разбрах, че е подменил керемидите по разпореждане на строителен надзор, защото наистина е невъзможно да се работи вътре, а от покрива да тече – обясни кметът. – Още в понеделник ще поискам писмено становище на проектанта, ще взема и становището на комисията от общината, която беше на проверка, както и на строителен надзор и ако направеният ремонт на покрива от страна на Заечки действително е бил нещо смислено и наложително, ще прекратя обществената поръчка. Ако пък се окаже, че освен подмяната на керемидите друго по покрива не е пипано, ще извадим тяхната цена от общата стойност на поръчката”, увери градоначалникът. 

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

 1. Тодор Колев

  Ех Мите Мите в тая тиква само далавера има.
  От всичко крадете, че и от дома за сираците. Нямате срам от бога.
  И на владиката акъл даваше, ама идва видов ден.
  Ще се наредиш до кметовете на Младост, Златица и Поморие.
  Ще те дадат за пример, че не посягат само на чуждите кметове.
  Ред ти е и ти се полага!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *