Петрич стартира процедурата за концесия на стадиона в Марикостиново с променени параметри – вместо за 20 г. кметът предлага 35 г.

Бонус за бъдещия концесионер ще е и допълнителна площ от 16 дка с басейн, над 10 млн. лв. са нужни за връщане на старата слава на базата

Общинските съветници да увеличат бъдещата концесия на стадиона в с. Марикостиново от 20 г. на 35 г., за да има интерес концесионерът от инвестиции в базата, е предложението, което кметът на община Петрич Димитър Бръчков внася за разглеждане на априлската сесия на местния ОбС. Заедно с него управникът предлага още да бъде стартирана процедурата за определяне на концесионер на обекта – идея, която бе лансирана миналата есен, но до момента беше само на хартия.

Теренът, който кметската управа смята да даде на външен човек, е с площ от 25 054 кв.м и в него има 3-етажна сграда от 162 кв.м, строена през 1969 г. Самият стадион е бил построен през 60-те години на миналия век и през първите десетилетия редовно е бил домакин на участниците във футболния турнир „Петричка пролет”, мачове на детски турнири и др., тук се е подготвял националният отбор по лека атлетика и футболни грандове като „Динамо” /Киев/, „Стяуа” /Букурещ/, „Нистро” /Кишинев/, ЦСКА, „Левски”, „Славия”, „Локомотив” /София/, националните отбори по футбол на България и бившия СССР и др. В момента обаче игрището се ползва само за спортната подготовка на местния футболен отбор и за детски турнири, а в амортизираната база никой не влиза.

След щателна преценка ръководството на община Петрич реши, че не може да задели около 10 млн. лв. за връщане старата слава на базата, и взе решение да я даде на концесия. До момента вече има положителни становища на Министерството на отбраната, МВР, МОСВ, Министерството на културата и на ДАНС.

Условията към бъдещия концесионер ще са той да изгради хотел, заведение за обществено хранене и басейн за лагеруващите спортисти, които ще ползват базата, за което общината е склонна да му предостави и съседен на стадиона общински терен. Той е с площ 15 714 дка и в него има изоставен и неподдържан от много време басейн. Съществуващата 3-етажна сграда ще бъде бутната и на нейно място ще се изгради нова, по-голяма, за силова подготовка, възстановителен център и офиси.

Както „Струма” писа преди време, интерес към концесията на стадиона в Марикостиново вече са  проявили собственикът на винарска изба  „Златен Рожен” Теодор Осиковски и Българската федерация по лека атлетика. Най-вероятно искането за по-дългата концесия е на Осиковски, защото обектът ще глътне сериозен финансов ресурс, а бъдещият концесионер вече се е съгласил на категоричното условие на петричката управа да предоставя безвъзмездно базата за тренировки на петричките отбори.

Аналогична процедура – за даване на концесия, готви Общинската администрация и за стадионите в Кърналово, Михнево и Кавракирово. Тях пък иска да ги направи съвременна спортна база благоевградският бизнесмен Иван Чапов.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *