Петрови заговезни са

В неделя – на 27 юни, се падат Петрови заговезни, които предшестват Петровия пост и Петровден.

Петровият пост се нарича още “Апостолски”, а навремето – “Пост за Петдесетница” по примера на апостолите, които, след като приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят.

Постът, който започва в деня след Неделя на Всички светии и предшества апостолския празник, припомня страданията на първите християни и различните християнски служения. Очиствайки сърцето си с пост, човек става по-способен да възприема благодатните дарове и с Божия помощ да отстоява на изкушенията.Затова след светлите и радостни дни на Възкресение, Възнесение и Петдесетница Църквата е установила да се отдаваме на пост, предава БНР. 

Продължителността на Петровия пост е различна в зависимост кога е било Възкресение Христово. Започва винаги от неделята след Петдесетница – Неделя на Всички светии. Празникът е установен, за да напомня, че има много герои на вярата, които са останали безименни и неизвестни за света. Седмица по-късно се почитат и всички български светии.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *