Петте световни сили се разбраха да не допуснат разпространение на ядрено оръжие

Петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН изразиха днес решимостта си да не допуснат по-нататъшното разпространение на ядрените оръжия, предаде Франс прес, цитирана от offnews.bg.

Петте световни сили (САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция) направиха това със съвместна декларация преди конференцията, на която ще бъде обсъждан Договорът за неразпространение на ядрените оръжия.

Петте сили, които понастоящем преговарят с Иран, за който се подозира, че иска да създаде ядрено оръжие, изразяват в декларацията „волята си да работят с всички държави за създаването на атмосфера на сигурност, която да позволи постигането на още по-голям напредък в сферата на разоръжаването, като крайната цел е свят без ядрени оръжия“, заявиха от френското президентство, което координира съвместната дейност на постоянните страни членки на Съвета за сигурност от две години.

Декларацията бе публикувана преди провеждането тази година под егидата на ООН на Десетата конференция за обсъждане на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, в която ще вземат участие страните, които са подписали договора.

Договорът за неразпространение влезе в сила през 1970 г. и страни по него са 191 държави.

„Ние заявяваме, че една ядрена война не може да бъде спечелена и че никога не бива да бъде започвана“, казват още петте страни в съвместната си декларация.
„Като имаме предвид огромните последици, които би имала употребата на ядрените оръжия, ние заявяваме, че макар да съществуват, тези оръжия следва да служат само за защитни цели, а именно за сдържане и за предотвратяване на войната“, изтъкват световните сили.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *