Пет важни стъпки за предотвратяване на инсулт

Ако има нещо добро да се каже за инсултите, то е следното: по-голямата част от тях не е нужно да се случват. 
До 80% от инсултите могат да бъдат предотвратени чрез промяна на здравословния начин на живот и работа със здравни специалисти за контрол на рисковите фактори за инсулт.
Изследователите са идентифицирали много стъпки, които хората могат да предприемат, за да намалят риска от инсулт, но здравните експерти са съгласни, че опитът да се направи всичко наведнъж може да изглежда поразителен.
„Най-голямата грешка на хората е, че са твърде амбициозни и след това се провалят и се отказват“, каза д-р Владимир Хачински, канадски невролог и световен експерт. „Трябва да започнеш от малкото“.

Ако пушите, откажете се
Изследванията показват, че на всеки пет цигари, които човек пуши всеки ден, рискът от инсулт се увеличава с 12%. 

Инсултът се развива и при високо, и при ниско кръвно
„Хората разбират, че тютюнопушенето причинява рак на белия дроб, но не разбират, че пушенето уврежда и мозъка и кръвоносните съдове.“
Движете се повече
По-активните мъже и жени имат 25-30% по-малък риск от инсулт, отколкото най-слабо активните. Доказано е, че физическата активност намалява нивата на холестерола, помага да се поддържа здравословно тегло и понижава кръвното налягане – всички фактори, които могат да намалят риска от инсулт.
„Дори само да ходите по 10 минути на всеки час е по-добре, отколкото да седите дълго време. Не е нужно да бягате по 5 км”.

Поддържайте кръвното си налягане под контрол
Високото кръвно налягане е водещата причина за инсултите. Според статистиката половината от всички мъже – 52% – и 43% от жените имат твърде високо кръвно налягане. Въпреки че това може да се контролира чрез промени в начина на живот или лекарства, само около 1 на всеки 5 възрастни спазват правилното лечение. 
Тютюнопушенето, диабетът, затлъстяването, високият холестерол и лошата диета могат да предизвикат падане на кръвното налягане извън нормалните граници. Хората трябва да следят кръвното си налягане. 

Хранете се здравословно
Внимателният избор на здравословни храни може да сведе до минимум наддаването на тегло, казва Хачински. Но има смисъл да избирате по-здравословни храни, независимо от теглото. Съсредоточете се върху консумацията на много плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни, риба и ядки, като същевременно намалите храните с високо съдържание на наситени мазнини, холестерол и транс-мазнини.

Движете се бавно, но стабилно 
Поставете конкретна и измерима цел, след това я разбийте и се придържайте към нея, докато я достигнете. Наличието на партньор може да ви помогне да бъдете мотивирани, ако човекът има здравословни навици. 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *