Пет заболявания, които възникват при пропускане на закуската

Не всеки има време да закусва и обича да го прави. Това обаче може да повлияе негативно на здравословното ви състояние.
Оказва се, че при пропускане на закуската могат да възникнат определи заболявания. Диетолозите смятат, че здравословната закуска трябва да започва с чаша вода.
След това трябва да сготвите нещо, състоящо се от 60% въглехидрати, 30% мазнини и 10% протеини. Зърнени култури, бобови растения, месо, плодове и зеленчуци са най-добрите ви опции. 

Диабет
16-годишно проучване при 20 000 мъже установи, че редовното пропускане на закуска увеличава риска от диабет с 25%. Дори да изключим негативни фактори като апетита към сладкото и заседнал начин на живот, този показател остава 16%.

Възпаление
Силно чувствителните нива на С-реактивен протеин се увеличават в кръвта при хора, които нямат навика да закусват. Тази теория е доказана при повече от 70 хиляди души. Високите нива на този протеин водят до хронично възпаление и се наричат „тихият убиец“.
Дълго време той не се проявява и след това човекът внезапно може да влезе в болницата със сърдечни заболявания, рак, деменция или инсулт.

Холелитиаза
Честото пропускане на закуската увеличава вероятността от образуване на камъни в жлъчката. Факт е, че гладуването (от нощ до обяд) причинява намаляване на секрецията на жлъчка.
Поради това в него се повишава съдържанието на холестерол. След това, когато човек консумира нещо, холестеролът кристализира, образувайки камъни.

Намалена когнитивна способност
Избягването на закуска при деца засяга развитието на мозъка. Клетките на този орган не могат самостоятелно да синтезират глюкоза, но нуждата им от това вещество е 20 пъти по-висока от тази на периферните тъкани. 

Затлъстяване
Изследванията показват, че хората, които избягват закуската, тежат средно с 1.9 кг повече от тези, които ядат редовно сутрин.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *