Пет майки направиха първия в Благоевград родителски кооператив, отглеждат децата си по избран от тях метод

Пет майки направиха първия в Благоевград родителски кооператив да отглеждат децата си по начин, който те смятат за правилен. Дамите са се обединили по примера на много родители от други градове в страната, но причината със сигурност не е в липсата на места в детските градини в Благоевград, тъй като и в момента има свободни.

Кооперативът функционира от седмица, обучението и отглеждането на хлапетата става в обзаведен специално за целта апартамент в кооперация  в района на заведението „Калисто”, която има и спокоен двор за игра на въздух. Жилището е взето под наем за година.

„Беше след основен ремонт, отнесохме всяка от вкъщи играчки, килимчета и го обзаведохме да е удобно на децата ни“, обясни една от майките.  „Приятелки сме и всички имаме малки деца. Обединихме се, защото не искаме да водим децата си в детски кътове, където не винаги хигиената е според нашите разбирания. Чувала съм, че преди време в жк „Еленово“ е имало подобен опит на майки, но вероятно не е бил особено успешен. Нямаме опит с общинските детски градини и не сме против тях, много е вероятно на един следващ етап, предучилищен например, да запишем там децата ни, но засега предпочитаме този вариант, допълни тя и поясни: „В детските градини две учителки се грижат за 25 деца, родителите не могат да контролират какво се случва вътре и не е позволено да влизат и да присъстват на занятията, а всички деца ядат едно и също – каквото сервират. Да не говорим, че децата често боледуват – едно ако има болно, лесно се заразяват и останалите. Ние смятаме, че при малка група се отделя много повече внимание на развитието на всяко от децата, много държим на здравословното хранене и то да е под наш контрол. Така всяка от нас носи за детето си, каквото смята, че е полезно и добре за него. Някои от нас се доверяват на детските кухни, други приготвят храната у дома, но задължително всеки ден зареждаме пресни плодове и зеленчуци за междинните хранения“, обясни майката.

Другият обединяващ за петте майки момент е, че всички държат обучението на децата им да е по метода Монтесори, подчинен на принципа „Помогни ми да се справя сам“, който е много актуален през последните години у нас.

Засега основателките на кооператива не са мислили за приобщаване на други родители и деца към инициативата си, но не го изключват като вариант, след като натрупат малко опит. Нямат дългосрочни планове за прерастване на инициативата им в нещо по-мащабно, нагласата им е да са заедно, докато имат нужда една от друга, заради децата си. На този етап се редуват при пазаруване на общите консумативи и на финала всички си делят разходите.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *