HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Пет ченгета и денонощна работа изловили убиеца Георги! Заковали го за брутално убийство с… бръмбари

Специални разузнавателни средства (СРС) заковават обвинения за убийството на 15­годишния Георги Игнатов в столичната Борисова градина на 2 юни 2015 г. Това разкриват източници, близки до разследването. По думите им заподозреният 19-­годишен Йоан Матев е бил “закачен” на подслушване повече от месец преди да бъде арестуван в сряда. Спрямо него са били използвани цял набор от СРС. Сред тях били подслушване, следене, проверка на кореспонденцията. Към прилагането на СРС се стигнало, след като разследващите вече разполагали със свидетелски показания за извършителя на тежкото престъпление. Твърди се, че разкритията на двама души от обкръжението на Йоан Матев, от които един бил брат му Марсел, са дали тласък за разплитането на случая и се е стигнало до повдигане на обвинение. С разследването са били натоварени пет ченгета, които буквално “лягали и ставали с работа по случая”. Едва след като имали черно на бяло информацията от свидетелите, ченгетата получили разрешение от съда за използването на СРС, пише столичен ежедневник.

Именно документирането с технически средства дало основание на прокуратурата да повдигне обвинение на Йоан Матев. Наличните до този момент записи от охранителните камери на БНР, които са запечатали бягащия убиец, не могат да бъдат използвани като годно доказателство в съда. Причината за това, е, че те не са направени със санкция на съд. Въпреки идентификацията на заснетия беглец с експертизи у нас и в чужбина на практика тези кадри остават без стойност в един бъдещ съдебен процес. Според близки до разследването събраните със СРС улики потвърждавали версията на прокуратурата, че именно Йоан Матев е извършител на убийството. Твърди се, че в негови записани разговори имало реплики и фрази, свързани с жестоко престъпление.

Според първоначалната работната хипотеза на държавното обвинение 17-годишният тогава Йоан е промушил с нож ученика Георги, за да го обере. Острието проболо черния дроб на момчето и то издъхнало за минути на пейка в Борисовата градина. Нападателят обаче се изплашил и избягал, без да прибере портфейла с около 10 лева в него и мобилния телефон на жертвата си.

Ножът, с който се предполага, че е извършено престъплението, е намерен в шахта с бетонен капак на метри от лобното място на Георги. Този факт, е меко казано скандален, тъй като там ченгетата са правили няколко огледа след убийството. Оръжието е изпратено за ДНК анализ. Той ще покаже дали върху него има биологични следи от задържания. Към момента той се възползва от правото си да не дава обяснения. Отказва да се подложи и на детектор на лъжата. Изследването не е от особено значение, тъй като резултатите от полиграфа не могат да се използват като доказателство в съда.

Оказа се, че семейството на арестувания все още дължи пари на частно немско училище, в което Йоан и Марсел били до 2014 г. Братята на практика се самоизключили, след като престанали да посещават занятията, съобщи директорът на школото Прокоп Прокопов. Той допълва, че на Матеви са издадени документи за записване в училище “Езиков център”. Според източници от полицията близки, съученици и учители на Йоан го разпознали по разпространените кадри след убийството, но го прикривали. Никой не подал сигнал в полицията за издирвания беглец. Два месеца след като се записал за студент по право в Югозападния университет в Благоевград, Йоан се разделил с частния си бизнес. Той продал на съдружничката си за 2500 лева дяловете си във фирма за търговия с козметични продукти и строителство.

Семейството тъне в лукс

Семейството на задържания за убийството живее на широка нога в софийското село Кокаляне. Там Матеви имат голяма наследствена къща, която ремонтирали луксозно. Бащата на Йоан – Ивелин, който е граничен полицай, сменял колите като носни кърпички. Синовете и тяхната майка – бившата тв журналистка Сребрина Гаджева, също джиткали по тесните селски улици с класни автомобили. Комшиите се чудят как е възможно това при заплата от около 1000 лева. Матеви всяка седмица почивали в чужбина, но прекратили тази практика след разпространяването на кадрите с убиеца от Борисовата градина.

Съседите описват Матеви като безпардонни хора. В Кокаляне се говори, че родителите строели къща близнак за синовете си край Панчарево.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *