Пет шокиращи начина, по които стресът ни състарява

Най-накрая успяхте. Получили сте повишението! Това означава, че отговорностите ви не намаляват, Напротив – увеличават се. Необходимостта постоянно да наваксвате и да се „движите“ с нужната скорост в един момент може да окаже негативно влияние върху здравето ви.
Емоционално и физически ще бъдете натоварени. Ако не направите корекции в ежеднението си, съвсем скоро ще имате нужда от лекар.
Стресът може да ви накара да изглеждате по-възрастни. Не го подценявайте! Ето как се случва това:
1. Появяват се бръчки преждевременно 
Когато сме стресирани, тялото освобождава химикали, включително адреналин, норепинефрин и кортизол. Първите два са ответна реакция на ситуации, в които сте под силен стрес.
Кортизолът, на свой ред, се освобождава в кръвообращението – прекалено много от него може да провокира загуба на колаген – протеин, който поддържа кожата стегната.
2. Страдате от косопад
Telogen effluvium – това не е магическо заклинание, а термин, с който се обозначава опадането на косата, провокирано от стрес. Последният нарушава естествения цикъл на растеж на фоликулите на косата, което води до опадането й.
3. Оплаквате се от кръгове около очите и торбички под тях
Липсата на почивка и пълноценен сън може да провокира разширяване на кръвоносните съдове около очите. Като резултат се получава потъмняване около тях. Тъмните кръгове около очите са признак и за проблем с баланса на течности. Той е следствие на липсата на сън.
4. Стресът състарява мозъка
Да, точно така. При жените мозъкът остарява по-бързо, когато са стресирани. Това води до съответното остаряване на нервните клетки, което на свой ред провокира ранно развитие на Алцхаймер и повишаване на риска от деменция в бъдеще.
5. Настъпват необратими промени в ДНК
Стресът се отразява и върху ДНК. Това означава, че сте по-предразположени към разболяване от Паркинсон, сърдечни болести и диабет.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *