Печен лук, пълнен с кайма

Продукти

3-4 глави стар лук
200 г кайма
1 морков
1 малък картоф
1-2 с.л. мазнина – олио, зехтин
1 с.л. доматено пюре, кетчуп
кимион, сол, босилек или друго по избор
1 с.л. соев сос
3 с.л. вино
50 мл вода

Начин на приготвяне

Лукът се обелва и или се отрязва капаче или се срязва на две и се издълбава така че да останат до 2-3 слоя.
Каймата се омесва заедно с настърганите морков, картоф, доматено пюре и подправки.
Лукът се пълни с каймата.
Поставя се в съд с капак – гърне, йенска тенджера.
Наливат се течностите – соев сос, вино, вода.
Напълненият лук се напръсква с малко мазнина.

Затваря се с капак или фолио и се пече 1 час или малко повече до пълно омекване на лука.
При мен 1 час и 15 минути.

Аз приготвих бешамел и го сервирах със сос. Но може би вариантът с настърган кашкавал върху лукчетата, ще бъде също много добър.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *