Пиенето на вода сутрин прави чудеса с тялото

Изпиването на чаша вода сутрин може да донесе огромни ползи за тялото и можете да почувствате положителни промени само за няколко седмици.

И така, какво се случва, ако започвате всеки нов ден с чаша вода на празен стомах?  Този навик помага на тялото да се отърве от токсините, подобрява метаболизма, облекчава киселини и стомашно разстройство, подобрява вида на кожата, осигурява блестяща, гладка и здрава коса, предотвратява камъни в бъбреците и инфекции на пикочния мехур и засилва имунната система.

Диетолози препоръчват да пиете чаша вода всеки ден веднага след събуждане, тоест на празен стомах. Този навик не се препоръчва за хора с хипертония, склонност към тежки отоци и уролитиаза. Но за мнозинството хора навикът би бил абсолютно безобиден и ще има само положителен ефект. Разбира се, ако следвате няколко прости правила:

1. Изпийте чаша вода в рамките на 10 минути след събуждането.

2. Водата трябва да е чиста, но не преварена. Филтрираната, минерална или изворна вода ще свърши работа.

3. След като изпиете чаша вода, трябва да закусите, но поне 40 минути по-късно.

4. Може би най-противоречивият момент е температурата на течността. Определено не си струва да пиете ледена или вряла вода – от такава напитка няма да има полза.

5. Студената вода (15-20 градуса) дразни стомашната лигавица и насърчава тялото да произвежда енергия. Затова чаша студена вода ще помогне да се разсъните и да почувствате прилив на сила.

6. Водата със стайна температура (20-27 градуса) ефективно стимулира стомашно-чревния тракт и спомага за нормализиране на храносмилането.

7. Топлата вода (35-40 градуса) по-добре ускорява процесите на прочистване на организма и стимулира обмяната на веществата

Традицията да се пие вода сутрин на гладно навлиза в европейската култура от Изтока. В Китай, Индия и Япония този навик се счита за една от тайните на дълголетието. Затова експертите често са склонни да смятат, че температурата на водата трябва да е около 35 градуса. Най-добре изберете температурата на водата, съобразявайки се със собственото си тяло.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *