Пиринските депутати с рекордна активност преди великденската ваканция, атакуват министрите с 10 въпроса

В последните дни преди поредната си дълга парламентарна ваканция, която ще свърши чак на 18 април, пиринските депутати демонстрираха изключителна активност и затрупаха кабинета с остри парламентарни въпроси и питания.
При доста скромна активност от началото на мандата им през 2015 г., когато за близо 2 години пиринските депутати поискаха отговор по не повече от двайсетина болни за избирателите теми, сега в навечерието на великденската си почивка те са задали общо 10 актуални въпроса, адресирани до 7 министри.

Най-активен е санданският депутат от ПГ “Обединени патриоти” Атанас Стоянов, който е нарушил великденския комфорт на 4-ма членове на кабинета. От министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков санданският депутат е поискал спешен отговор на въпроса ще направи ли министерството нещо конкретно за по-бързото изграждане на прословутия ГКПП – Клепало между България и Македония, както и в какви срокове ще е готова инфраструктурата към бъдещия пункт, който от македонска страна отдавна е завършен.
По 2 от въпросите на Стоянов, зададени на 29 март, министрите на земеделието и здравеопазването дори вече успяха да отговорят. Румен Порожанов се изказа по темата за разпределяне директните плащания от европейските фондове и националните доплащания сред земеделските производители от Пиринско. Тъй като за тази година регистрацията на земеделските производители за подпомагане с директни плащания продължава до 15 май, министърът е предоставил на Стоянов справката за 2017 г., според която по схемата за единно плащане на площ са изплатени 8 212 723 лв. на 3073 земеделски стопани от Благоевградска област, по схемите за животни в сметките на 1711 земеделски стопани са постъпили 6 366 217 лв., преходната национална помощ за животни, финансирани със средства от националния бюджет, възлиза на 5 440 023 лв., платени на 1073 стопани, отделно 588 зеленчукопроизводители са получили 3 330 141 лв. директни плащания, а 302-ма земеделци са подпомогнали овощните си градини с 1 542 206 лв.

И министър Кирил Ананиев е залял депутата с цифри в резултат на питането му за откритите лечебни басейни за деца и възрастни, които от 10 години санданският филиал на “Специализирани болници по рехабилитазия – Национален комплекс” ЕАД се надява да построи. Като мотив за необходимостта от тях Ат. Стоянов е изтъкнал факта, че базата във филиала е добра, има 180 легла и през тях минават 6000 души годишно, но басейните са му крайно необходими заради все по-големия наплив от пациенти със заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна систевма. Според министър Ананиев шансове басейните да бъдат построени с пари на министерството обаче са малки, несигурни и без всякаква яснота кога може това да стане. Причината е известна – липса на пари. През 2016-2018 г. държавното дружество поискало от здравното министерство за капиталови субсидии 9 562 412 лв., част от които бил и проектът за откритите басейни за лечебна подводна гимнастика във филиала в Сандански на стойност 733 717 лв., но миналата година министерството успяло да даде само 562 000 лв. за ремонти на филиалите в Банкя и Хисар.

Последния си въпрос Ат. Стоянов видимо го е задал по инерция, защото е поискал от министъра на околната среда и водите Нено Димов да му обясни как се облекчава административната тежест върху гражданите и бизнеса според новия Закон за опазване на околната среда. Явно някой е посъветвал Стоянов да си прочете сам отговора, понеже законопроектът е изложен за обществено обсъждане, защото той е побързал да изтегли питането си.
Депутатите от ГЕРБ в Пиринско в различни комбинации най-често с участието на Даниела Савеклиева, Георги Динев и Стефан Апостолов чакат отговори на 3 въпроса. Министър Н. Нанков следва да им отвори кога регионалното министерство ще ремонтира тунел “Кривия” преди Кресна, който има течове по облицовката и пропаднали участъци от асфалта и тротоара. От 4 април е питането им до енергийния министър Теменужка Петкова на какъв етап е проектът за изграждане на газопровода Гърция-България, а министърът на младежта и спорта Красен Кралев трябва да отговори на въпроса докъде министерството му е докарало процедурата по разваляне на договора между Националната спортна база “Цар Самуил” в Петрич и фирмата на съпругата на ексмитничаря Марио Минев – “ЕТНО” ООД, която стопанисва базата от 2012 г. и не допуска спортните клубове да тренират в нея. Самата процедура за разваляне на договора стартира по искане на здравното министерство през 2016 г., основните мотиви бяха неизпълнение на инвестиционната програма в размер на 2 369 000 лв. и извършено строителство без разрешително, но въпреки това фирма “ЕТНО” продължава да стопанисва базата и да не допуска вътре петричките спортисти.

Без отговор е и въпросът на депутатите от ГЕРБ до финансовия министър Владислав Горанов каква е политиката на министерството за разширяване обхвата на услугите по електронен път.
С един актуален въпрос от миналата седмица е и депутатът от БСП Николай Бошкилов. Той касае строителството на лот на АМ “Струма” в отсечката Благоевград – с. Крупник, където археолозите разкриха древен град от IV век, който според тях бил наречен Скаптопара. Според Бошкилов благоевградчани настоявали да се запазят руините на града, 1000 души от тях вече се били подписали под това искане и се готвели за протест, ако магистралата го унищожи. Министър Николай Нанков трябва да отговори каква е вероятността трасето на магистралата да се измести в този участък и има ли разрешение от министерството на културата древният град да бъде унищожен от съвременните багери и земекопни машини.

В резултат на депутатско питане АПИ отговори светкавично: Над 3,2 млн. лв. ще се инвестират в ремонта на тунел “Кривия” на път I-1 през Кресненското дефиле

Във вторник започнаха проучвателно-проектантските работи за ремонта на тунел “Кривия” при 388-ми километър на път I-1 /Е 79/ София-Кулата в Кресненското дефиле, обяви Агенция “Пътна инфраструктура” /АПИ/. Общата дължина на съоръжението е 343 м. Планираните дейности се финансират от бюджета на АПИ. Срокът за изпълнение на проучвателните работи е 120 дни, а на ремонта – 300 дни.
Започналите проучвателно-проектантски работи ще се извършват в работните дни до 16 април между 22.00 и 5.00 часа, за да не се затруднява трафикът. Необходимо е през това време шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация и указанията на сигналистите. В събота и неделя няма да има проучвателни дейности.
Предвидено е извършване на геотехническо обследване на съоръжението, изготвяне на технически проект и основен ремонт на тунела. Той включва нова отводнителна система, хидроизолация, нова светофарна уредба и енергоефективно осветление и други системи, повишаващи безопасността на движение.
Изпълнител на проучвателните и на ремонтните работи е ДЗЗД “Геопът – Тунел Кривия”, в което са: “Геострой” АД и “Пътстрой-92” АД. Стойността на договора е 3 212 721,60 лв. с ДДС. Строителният надзор се осъществява от “Пътконсулт 2000” ЕООД. Техният договор е на стойност 54 720 лв. с ДДС.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *