Пиринските ОИК за пръв път от 20 г. чисти от ДС агенти, затова пък сме дали на Варна най-артистичния – бившия благоевградски съдия и режисьор в ДТ „Н. Вапцаров“ К. Бандутов

Пиринските ОИК за пръв път от 20 г. чисти от ДС агенти, затова пък сме дали на Варна най-артистичния – бившия благоевградски съдия и режисьор в ДТ „Н. Вапцаров“ К. Бандутов

Нито един председател, заместник-председател, секретар или член на 14-те общинския избирателни комисии в Благоевградска област не е сътрудничил на Държавна сигурност, обяви вчера Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, след като провери съпричастността на общо 1931 души и отвори в едно решение досиетата на всички бивши сътрудници на ДС, които ще провеждат предстоящите местни избори.

На практика това са първите избори в Пиринско от демократичните промени насам преди 20 г., в които с изборите няма да се занимават бивши агенти на ДС.

Всъщност Благоевградска област се размина на косъм, след като комисията все пак отвори едно досие – на Валентин Любомир Богоев, проверен като председател на ОИК – Кресна. Явно проверката за него е станала преди повече от 2 седмици, защото преди толкова време същият подаде молба за освобождаването му като председател на ОИК по лични причини и на негово място ГЕРБ назначи Росица Петличка. Самият Богоев е вербуван през 1983 г. и е работил за отдела по държавна сигурност към ОУ на МВР – Благоевград като секретен сътрудник, а рапортите си е подписвал като „агент Огнянов”. Агентурната му дейност е продължила 4 г., а през 1990 г. досието му е унищожено.

За разлика от Благоевградска, в Кюстендилска област 3-ма членове на ОИК са с досиета, при това двама от тях ще седят един до друг в ОИК – Рила. В тази група е бившият директор на Софийския затвор Милети Орешарски, който е от кюстендилското с. Фролош и за тези избори е записан като секретар на ОИК – Бобов дол. Името му всъщност не е изненада, защото той бе разсекретен като „резидент Заимов“ още на местните избори през 2011 г.

Имената на колегите му в ОИК – Рила обаче се обявяват за пръв път. Едното е на Васил Атанасов – сега зам. председател на ОИК – Рила, а в миналото – „секретен сътрудник Таис” на ОУ на МВР – Благоевград – Държавна сигурност. Любопитното за него е, че той е започнал секретната си дейност месец след 10.11.1989 г. и я е продължил в началните години на демократичните промени.

С досие в ОИК – Рила е и членът Костадин Трайков, който е бил щатен служител на ДС, разузнавач и инспектор в службите.

В избирателните комисии на Пернишка област агентите са 4-ма. Арахангел Коцев от с. Неделково, подписващ се до 1980 г. като „агент Евтимов или Ефтимов”, е член на ОИК – Трън. Колегата му Борис Нонев от с. Филиповци – „осведомител и агент Соколов“, е в същата комисия. Любомир Величков от Перник, който е член на ОИК – Брезник, се е подвизавал в Окръжното управление на МВР като „агент Киров”. Последен е Стоян Митев от пернишкото с. Светия, член на ОИК – Радомир, който е бил щатен служител на ДС.

В дългия списък с агентите, на които избирателят ще разчита за честни местни избори, има още едно, свързано с Югозапада, и безспорно носещо артистична слава на Благоевград. То е на родения тук Костадин Бандутов – възпитаник на бившия Техникум по механо и електротехника в Благоевград, бивш младши съдия в Окръжен съд – Благоевград /1974-1975 г./, театрален режисьор през 1979-1989 г. в ДТ „Никола Вапцаров” – Благоевград, после за кратко зам. кмет на община Варна и в момента – режисьор на свободна практика. Докато е поставял пиеси в благоевградския театър, през 1982 г. Бандутов е бил вербуван от кап. Георги Кацарски и е започнал активно да сътрудничи на ОУ на МВР – Благоевград, отделение 07 на Държавна сигурност. Извън сцената Бандутов е бил „агент Недялко” чак до 1990 г. В момента той е член на ОИК – Варна.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *