„Пирин“ (ГД) почва сезона без амбиции за Втора лига, чака по-добри времена

„Пирин“ (ГД) се завърна в Югозападната Трета лига след чистилището, през което премина в последните 2 г. в „А“ ОФГ – Благоевград. Неврокопчани започнаха като тим, сочен за сигурен участник в борбата за оцеляване, но с представянето си отборът, ръководен от старши треньора Димитър Крушовски, опроверга прогнозите. Младият треньор, който понатрупа стаж в мъжкия футбол, се завърна в родния клуб за реализиране на проекта по възстановяването му и поставяне на ново начало в неговото развитие. Под негово ръководство зелено-белите завършиха на 9-а позиция с 45 точки, след като си осигуриха комфорт доста преди последния съдийски сигнал на миналото първенство и на практика обиграваха тима в заключителните двубои.
За изтеклата година и амбициите на отбора в навечерието на стартиращата днес лятна подготовка разговаряме с Д. Крушовски.

– Г-н Крушовски, „Пирин“ (Гоце Делчев) как преценявате предния сезон, в който тимът се завърна в Трета лига?

– В условията на пандемия, която оказа сериозно влияние върху живота на всички нива, включително и във футбола, изпълнихме своите цели. Успяхме да се закрепим в групата, което винаги е задача номер едно за всеки в първата му година. Вярно е, че имаме сериозни традиции не само в третото ниво, но и в по-горните, но практически бяхме новак след двете години в по-долна дивизия. С общи усилия и много желание свършихме своята работа. Знаехме, че няма да бъде лесно в може би най-силната сред четирите групи в третия ешелон. В същото време трябваше да направим така, че да се води ритмичен и нормален учебно-тренировъчен процес. Буквално започнахме от нулата с един чисто нов отбор, в който практически нямаше никой от предишните състезатели, играли  в предишните две години. Напасвахме се в движение с всеки изминал ден. Бяхме реалисти и с общите усилия на всички изпратихме добър сезон.

– Вярвахте ли, че „Пирин“ ще набере 45 точки и ще се класира 9-и?

– Не съм смятал преди началото на първенството какви точки ще спечелим. Бях уверен, че можем да се справим, макар да не очаквахме да бъде лесно. Виждах подкрепата на всички, които са ангажирани с каузата на нашия отбор, което засилваше още повече увереността не само на мен, но и на момчетата. Разбира се, че в момента е възможно да се коментира, че можеше да спечелим повече точки, но винаги може да искаме още. Ако не искаме още, то няма как да искаме да се развиваме. Направеното не е никак малко с нашия млад отбор, който трупаше опит в движение и се развиваше с всеки мач. Знаем през какво минахме, за да стигнем до тези резултати. Благодаря на всички момчета за това, че проявиха характер и даваха всичко от себе си. В това число влизат и онези, които играха за „Пирин“ в един период, а след това не, защото те също дадоха своя принос за постигнатите резултати. Това класиране трябва да ни бъде допълнителна мотивация за изява, защото показа, че когато се трудиш усилено, резултатите идват.

– В кои мачове тимът игра слабо и кои определяте като добри?

– Във футбола едно от най-важните неща е постоянството. Може би през втория полусезон младостта, липсата на опит в нашия млад отбор оказаха влияние. Това даде момент на колебание в някои мачове. Разбира се, че имаше и такива, в които показахме добри неща. Не може да отминем мачовете и в двете половини през сезона срещу водачите „Беласица“ и „Вихрен“. В тях показахме характер, агресия и дух, който търсехме да се завърне в отбора. Винаги има за какво да се съжалява като например в двубоите с непретенциозните „Левски“ (Чепинци) и „Велбъжд“ през есента, срещу които загубихме точки. Стигна се до това, защото имахме положения, но не успяхме да реализираме. Но във футбола е така, понякога е нужна доза шанс, майсторство… Дано сме взели урок от грешките.

– Не се страхувате да залагате на млади играчи, доколко рискът бе оправдан?

– Младостта като цяло е нож с две остриета, но ако някой се страхува да прави нещо, то по-добре да не го прави. Лично аз съм вярвал винаги в това, че трябва да бъде даван шанс на младите момчета. Това бе и идеята ни – да интегрираме млади момчета в първия тим. Имаше я тази неопитност, тази „зеленост“ в нашия отбор, но момчетата направиха нужното да компенсират това с желание с амбиция за развитие, опитаха се да допринесат, независимо от игровите си минути, за доброто на отбора. Хубавото бе, че осъзнаваха и осъзнават, че има какво да развиват и към какво да се стремят. Осъзнаха, че тимът ни може да бъде трамплин за тях към по-големи отбори. Радващото е, че над 10 момчета дебютираха, а някои и с голове за „Пирин“, усетиха пулса на мъжкия футбол в група, в която се подвизават футболисти с богат опит. Имаше и елемент на прегаряне, но никога не сме спирали да вярваме в тях, винаги има какво да се научи, включително и от загубите. Просто трябва да минат през този път, да придобият повече увереност и повече самочувствие и да се учат от по-възрастните съотборници, пък и противници. Всичко зависи от тях. Трябва да са стъпили здраво на земята и да продължат да се развиват, ако това е тяхната цел.

– Дали тази вяра в младите не се корени и във факта, че дебютирахте в мъжкия футбол на 16 г.?

– Да, това е факт. Аз съм дебютирал в мъжкия футбол на 16 г. и ми е ясно как се чувстват и какво е да играеш на тази възраст в първия тим. В крайна сметка това е момент, до който се стига и всеки очаква. Още по-голяма е тръпката да влезеш в първия отбор, но никой не трябва да се страхува или притеснява, когато дойде този момент. Винаги сме се опитвали всички да ги подготвим за този момент. Хубавото е, че имаше опитни състезатели около тях, които винаги опитват да им дават кураж.

– Има ли играчи, които напускат, и такива, с които е проведен разговор за привличането им в „Пирин“?

– Нашата основна цел е да запазим гръбнака на отбора от предишното първенство. Разбира се, че това не е лесно в аматьорския футбол, където до първите минути на дебютния официален мач не може да бъде сигурен в който и да било. Текучеството, особено в паузите, е голямо. На практика няма как да задържим играч. Единственото, на което можем да разчитаме, е дадената дума. Вярно е също така, че има интерес към наши играчи, но все още няма нещо по-конкретно. Първият напускащ е Лъчезар Дафков. Ще ни липсва, защото пасна на отбора много добре. В крайна сметка това е негово решение и ако смята, че е стъпка напред в развитието му, може да приеме ново предизвикателство и ние му желаем успех с благодарност за всичко, което направи за нас. Тръгна си и Янислав Тусонджиев. Водим разговори с отделни футболисти за привличането им, но всичко ще зависи от това, дали ще има други, които ще напуснат. Ясно е, че ни трябват още двама или трима нови футболисти, за да имаме още по-сериозна конкуренция на отделните постове. За момента индикациите за всички останали е, че ще продължат да се състезават в „Пирин“.

– Изчистена ли е вече програмата до последния детайл?

– Да, готови сме. Имаме яснота как ще протече – традиционно, изцяло при домашни условия. Планирали сме 6 контроли, в които се стремим да играем срещу силни тимове, тъй като вярваме, че именно с такива противници можем да придобием най-добра представа за това на какво ниво сме и да научим нещо. Четири от контролите вече са фиксирани – първата е на 9 юли със „Славия“, както бе и миналата година. За нас това е добър атестат, след като отново сме търсени от елитен отбор за спаринг. На 14 юли срещаме „Струмска слава“, а на 17 юли – „Пирин“ (Разлог). Другата сигурна проверка е с „Банско“, която ще се проведе на 25 юли.

– Коментирахте кадровото състояние на първия отбор, но то зависи и от ДЮШ, за която Вие също отговаряте. Каква е ситуацията там?

– Имаме своя програма за развитие. Когато дойдохме преди година в клуба, трябваше да започнем почти наново. Желанието ни беше да стабилизираме и школата, което не може да се случи от днес за утре и е нужно търпение, защото работата с подрастващите е приятна, но не е лека. Хубавото е, че успяхме да допълним отделните гарнитури, за което говори фактът, че заварихме 84 състезатели, а сега те са над 120. Имаме 6 гарнитури, а наличието на 4 наши тима в отделните възрастови групи отдавна не бе се случвало. Два от тях – юноши младша и юноши старша възраст, играха в зона „София“. Опитваме да работим по обща програма за всички селекции, като естествено тренировките са съобразени със спецификите на отделните възрасти. Доброто е, че всички са готови да полагат усилия и да се раздават в името на клуба, за да се създаде стабилна основа за бъдещо развитие на школата и пълноценно попълване на първия отбор, където да залагаме основно на наши кадри. Вниманието ни е насочено и към подобряването и надграждането на материално-техническата база, която е в основата на резултатна работа. Опитваме се с помощта на община Гоце Делчев, която продължава да бъде зад гърба ни, да развиваме отбора. Разчитаме и на всички наши други съмишленици, които също ни помагат според своите възможности, и по различен начин да направим нещата да бъдат по-добре. Да се надяваме, че ще дадем възможност за развитие на много талантливи състезатели да се запалят по футбола.

– Кой бе отборът, играл най-добър футбол в Югозападната Трета лига, и прогнозата Ви за това кои ще бъдат отборите с амбиции за Втора лига?

– Класирането показва кой е играл най-добър футбол. Още от първите кръгове стана ясно, че „Марек“, „Кюстендил“, „Беласица“ и „Вихрен“ ще бъдат основни конкуренти за върха, което бе и до последно. Отборът на „Чавдар“ (Етрополе) също показа добър футбол, особено през първия полусезон, а „Балкан“ заслужи прозвището „пролетен хит“ с агресивния си и резултатен футбол. С оглед цялото представяне през годината „Марек“ и „Кюстендил“ бяха с най-постоянни изяви и това няма как да се отрече. Искам да поздравя „Марек“, който успя да удържи на напрежението и да стигне до крайния успех. Що се отнася до амбициите за класиране във Втора лига догодина, то изброените от мен три отбора след „Марек“ ще бъдат отново замесени в борбата за челото. Разбира се, че и при тях е важно да запазят селекциите си от предишния сезон и да надградят. Много сериозно присъствие очаквам от „Балкан“, който игра силен, резултатен и много добър футбол през пролетта. „Банско“ показа също, че се поставят дългосрочни основи, а нека не забравяме „Чавдар“ (Етр), където се вършат мащабни неща.


Старшията на гоцеделчевци е доволен от сезона в третия ешелон

– Какви са целите пред „Пирин“, поставени от ръководството?

– Да продължим да надграждаме. За момента нямаме амбиции за изкачване във Втора лига. Винаги има възможност за промяна на намеренията, но в крайна сметка всичко зависи от различни условия, които в момента не са налице. Затова основен акцент е да продължим с утвърждаването в нашата група и да се превърнем във фактор, с който всички да се съобразяват.

Разговаря АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *