Писателка дари апаратура за недоносени бебета на кюстендилската болница, следващата пратка в Благоевград

Апаратура за недоносени бебета дари софийската писателката Десислава Николова, на МБАЛ “Д-р Никола Василиев” в Кюстендил, съобщава Дарик. Авторката е събрала необходимите средства за купуването на термо легло и две кислородни палатки, благодарение на реализираните продажби на книгата й – “Щастлива и красива бременност като моята”. Това е шестото й дарение, като до момента е дарила апаратура за недоносени бебета в лечебни заведения в Червен бряг, Разград, Горна Оряховица, Гоце Делчев и Видин.

Кюстендил

„Идеята за тези дарения дойде през 8-я месец от бременността ми, когато се наложи да влезна в отделението за задържане, защото получих силни контракции. Разбрах, колко е важно децата да се родят на термина, а ако се преждевременно родени, недоносени, да има апаратура, с помощта на която да могат да развият органчетата си. Всъщност това ме мотивира, да имам принос към общественото положение и състояние. С моя опит и позитивен и житейските проблеми реших, всичко това да бъде написано в книга. Да повлия на тази негативна статистика, че всяка 4-та жена абортира, всяко 10-те дете се ражда недоносено. С книгата наистина ги вдъхновявам и успокоявам”, заяви Десислава Николова.

Кюстендил

Тя посочи, че прави различни дарения на болниците, според нуждите на всяка една от тях. Авторката допълни, че предстои да дари апаратура за недоносени бебета и в болници в Благоевград и Хасково.

“Нямахме такова термо легло. Аз много уважавам дарителските жестове, защото благодарение на тях ние може да обслужваме нашите деца на много добро ниво, по отношение на апаратурата и условията за отглеждането им. Термо леглото се използва, когато едно дете е недоносено, то има нужда от значителен топлинен комфорт и да бъде мониторирано, да му се проследяват основните жизнени показатели”, заяви д-р Ризова от  неонатологично отделение към МБАЛ “Д-р Никола Василиев”. Според нейни данни около 10 % от децата, които се раждат са с тегло под 2,5 кг.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *