Писателят Георги Господинов с поредно международно отличие

Георги Господинов отново се затвърждава като един от най-признатите български автори в чужбина – той е един от най-четените и превеждани родни писатели. Днес стана ясно, че е получил поредното си международно отличие – литературната награда “Usedom” за 2021 г, съобщава frognews.bg.

Призът се връчва за принос към развитието на европейската литература и диалог. 

Господинов е избран за победител от жури с председател носителката на Нобелова награда Олга Токарчук. Тя самата е сред европейските творци, получавали наградата, заедно с имена като Саша Станишич, Йоана Батор, Джени Ерпенбек, Илия Троянов.

“Георги Господинов е значим и неповторим глас в европейската литература. Неговото творчество – фрагментарно, пълно с меланхолия и острота – стъпва върху най-добрите традиции на централноевропейската проза с нейната неунищожима нужда да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит. Неговият начин на писане се фокусира върху езика като перфектният инструмент за трупане на знание”, посочват в мотивите си от журито. 

Отличието си Господинов ще получи през април в рамките на Дните на литературата на остров Узедом, който събира полската и немска граници.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *