Писмо от губернатора Виктор Янев разбуни духовете около поискания преди 3 г. референдум за преминаването на Големо село от община Бобов дол към Дупница

Писмо на управителя на Кюстендилска област Виктор Янев до Общински съвет – Бобов дол разбуни духовете за референдум в Големо село за отделянето му от община Бобов дол.

В края на миналата седмица е получено писмо в Общински съвет – Бобов дол от областния управител на Кюстендилска област В. Янев, с което умолява общинските съветници в миньорската община да решат дали да се проведе референдум за отделянето на Големо село от община Бобов дол.

Председателят на ОбС – Бобов дол Елеонора Христова е категорична: “Няма да се разглежда такава докладна на заседание на ОбС. Областният управител не е издал заповед, а умолява Общински съвет. Апетитите на Дупница към Големо село са свързани с ТЕЦ “Бобов дол”, който се намира на територията на Големо село и е един от големите данъкоплатци в общината.

Сагата за провеждане на референдум в Големо село за отделянето на селото от община Бобов дол е от 2017 г. Както “Струма” писа, тогава местните жители създадоха инициативен комитет, който събра подписка от около 200 души от близо 450 живеещи в селото за провеждане на референдум за отделяне на селото от общината с искане да премине към община Дупница.

Заради референдума, който тогава така и не се състоя, заседава и Общинският съвет в Дупница. Единствен тогавашният общински съветник от БСП Георги Пехливански се възпротиви община Дупница да приеме на територията си Големо село, като се мотивира, че ако селото се откъсне от миньорската община, то тя е обречена на фалит. В Големо село е седалището на ТЕЦ “Бобов дол”, който годишно плаща данъци и такси на общината около 500 000 лв., които са основен приток на свежи пари в миньорската община.

С гласа на общинския съветник от БСП Иво Петров, който, докато гласуваше, се разсея с телефона, местните парламентаристи приеха решение, с което са съгласни Големо село да се присъедини към община Дупница.

Общинският съветник от БСП Иво Петров обжалва решението на ОбС пред тогавашния областен управител на Кюстендилска област Йордан Татарчев от БСП с мотива, че се е объркал при гласуването, и неговият вот е отрицателен.

Йордан Татарчев е отговорил на Иво Петров, че решението на ОбС – Дупница е законосъобразно.

Съветниците в Бобов дол, които категорично са против отделянето на селото от общината, се жалват в Кюстендилски административен съд, но магистратите на базата на събраните доказателства се проиезнасят, че решението на ОбС – Дупница е законосъобразно.

Решението на Кюстендилски административен съд е обжалвано и пред ВАС, който е потвърдил решението на Кюстендилски админстративен съд, което е дало повод и на областния управител да изпрати писмо до Общински съвет – Бобов дол, с което моли да се проведе заседание на ОбС и да се реши дали да даде съгласието си за провеждане на референдум в  Големо село за отделянето му от община Бобов дол.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *