HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Писъци пронизаха въздуха под Тодорка! 16-г. момиче се оказа само в гората

Поредна спасителна акция проведоха във вторник от ПСС-Банско, за да измъкнат от улей 16-годишно момиче. Туристката е от България и карала сноуборд по писта №10 в ски центъра. Нарочно обаче напуснала трасето и излязла от ски зоната, за да кара екстремно в улеите над хижа „Демяница”. Там обаче се озовала в ниското и не могла сама да се измъкне от снега. За щастие не е предизвикала лавина при спускането си. Подала сигнал на телефон 112 в 11,50 часа. Отряд спасители поел към мястото. Открита е към 13,30 часа, съобщи Блиц.

Служителите на ПСС с риска за живота си влезли в улея, вързали я с въжета и я свалили надолу, тъй като нагоре било невъзможно. „Няма травми, но е много изплашена. Викала е в гората, след като не могла да излезе сама нагоре. В момента колегите я свалят надолу към Демянишка долина. Безумие е да се излиза извън ски зоната при тази повишена лавинна опасност в Пирин планина. Но често не се спазват правилата и предупрежденията”, заявиха планински спасители.

В понеделник те проведоха 10-часова спасителна акция, за да окажат помощ на английски сноебордист, който предизвика лавина, но като по чудо не попадна под снежната маса и успя да подаде сигнал, че бедства в улеите в местността Ечмище под връх Тодорка.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *