Питане на съветника Ст. Божинов в ОбС – Петрич провокира вълна от коментари: Как печели милионите си след 3 г. във властта протестър №1 срещу екскмета Вельо Илиев строителят Вл. Заечки?

Петричкият общински съветник Владимир Георгиев Заечки замени 10-годишния си „Фолксваген Туарег” с лъскаво „Ауди Q7”. Приблизително по същото време народният избраник, влязъл в местния парламент от листата на „Движение 21”, предложи съветниците, барабар с него, да паркират безплатно на територията на „синя зона” в общината, защото през това време те били ангажирани нонстоп със срещи с избиратели и с всякакви общополезни дела. В град като Петрич, където от най-далечната точка до центъра се слиза пеша за 10 мин., искането на Заечки да отпадне „тежкото бреме” от левче на час за паркиране възмути дори част от неговите колеги – тези от ГЕРБ. Единствено от групата на БСП категорично го подкрепиха, но гласовете на червените не стигнаха, за да мине предложението на Заечки.
Няколко месеца по-късно обаче никой не го подкрепи, след като колегата му от ВМРО Стоян Божинов размята пред микрофона в заседателната зала питане до кмета на общината. В него въпрос всъщност нямаше, но имаше твърдение за конфликт на интереси при общински съветници и пример за „първенеца в този ОбС Владимир Заечки” и обществените поръчки, които е спечелил.
Според изготвената справка от ВМРО съветника става въпрос за 13 обществени поръчки, 9 от които спечелени от фирма „Заечки” ЕООД, чийто управител е съпругата на съветника Екатерина Илиева Заечка, и още 4 поръчки, за които имало доказателства, че „Заечки” ЕООД е участвал.
В първата част на списъка бяха благоустрояване на ул. „Места” – 94 984,86 лв., многофамилна жилищна сграда в жк „Цар Самуил”, бл. 7, бл. 8 и бл. 9 – 1 288 102,02 лв., изграждане канализация в с. Първомай – 94 050,91 лв., благоустрояване на зеленчуковата борса в с. Кърналово – 97 991,60 лв., ремонт на битовата канализация на пазара за плодове и зеленчуци в Кърналово – 12 499,19 лв., авторски надзор и строеж на канализацията от ул. „Здравец” до канализационния клон гр. Петрич – 64 799,28 лв., втори етап на благоустрояване на зеленчуковата борса в Кърналово – 107 076,11 лв., подобряване на енергийната ефективност на многофамилна жилищна сграда в Петрич – 395 522,42 лв., и смяна предназначението на част от болнично заведение в Център за настаняване от семеен тип – 262 757,51 лв., общо 2 407 783,90 лв. публични средства, спечелени от „Заечки” ЕООД през последните 3 г.
Като обекти с участието на съветническата фирма бяха посочени подобряване на енергийната ефективност на бл. 18 в жк „Цар Самуил” /изпълнено от фирма „Екодин” – 207 282,62 лв./, саниране на бл. 9 в жк „Изток” /фирма ”Стреза” – 531 228,80 лв./, бл. 14 в същия квартал /Обединение „Стройкомерс-ЕС” – 475 035,37 лв./, и извършване на СМР на Регионалното депо за неопасни и инертни отпадъци на община Петрич /Обединение „ДМ-Строй” – 1 146 066,04 лв./. Или общо 2 359 612,83 лв.
Сметката на Божинов бе проста – колегата Заечки е взел 5 млн. лв. от обществени поръчки, тоест при печалба от 20% е вкарал в сметката си поне 1 млн. лв. чисти за 3 години. Предостатъчно, за да си обнови автопарка.
Справката на Божинов обаче е доста половинчата, най-малкото понеже сметката на Вл. Заечки започва да набъбва още по времето на бившия кмет на Петрич Вельо Илиев.
Според справка на сайта Бивол за периода 01.01.2008-12.06.2018 компании, свързани с Владимир Георгиев Заечки /сред които не е „Заечки” ЕООД/, за този период са получили по 6 обществени поръчки 3 105 824,00 лв.
Нагазването на Заечки в големия строителен бизнес става по времето, когато баджанакът му Тони Александров беше заместник-кмет в екипа на Вельо Илиев. По-късно в електронно писмо, разпратено до съветниците и медиите, неизвестен бе изчислил, че тандемът Александров-Заечки от години всеки месец получава от общината между 20 000 и 30 000 лв. за доставка на пясък, баластра, бетон, тръби, филц, цимент, превоз и други строителни материали, и така за първите 9 месеца на миналата година двамата са получили над 180 000 лв. – пари, които не влизат в сумата за обществените поръчки.
Във фирмения обръч, „абониран“ за поръчки на Петрич, в писмото бяха посочени „Хайтов и сие” ЕООД – дългогодишен партньор на Владимир Заечки, „Стройкомерс-ЕС”- обединенението между фирмите на Руси Бахтерлиев и Тони Александров, и др.
Въпреки старта на Заечки по времето на Вельо Илиев, точно той бе човекът, който пръв се обърна срещу ръката, която го захрани – тази на кмета. Метаморфозата му беше драстична. На последните местни избори през 2015 г. той бе сред най-яростните противници на Вельо Илиев с мотива, че се бори за излизане на светло на търговете, че настоява за прозрачност и да се прекъсне пъпната връв между общината и определени фирми, които непрекъснато печелили поръчките, Заечки говореше за незаконни схеми и манипулация от страна на Вельо Илиев, благодарение на която приближена на кмета фирма спечелила поръчката за изграждане на общинската спортна зала и т. н., и т. н.
Илиев парира с обвинение към строителя, че искал оставката му, защото не могъл да се “внедри” в голяма поръчка за пречиствателната станция, припомни още, че Владимир Заечки далеч не бил толкова гладен – той направил проекта за изграждане на депо за битови отпадъци за 7 млн. лв., но никой не го чу. Тогава общественото недоволство, подклаждано от строителя, доведе до грозно аутодафе, в което портретът на Вельо Илиев бе подпален на клада в центъра на Петрич.
Около огнената клада всъщност и на Заечки сериозно му бе припарило под краката – заради един инцидент в чепеларското село Забърдо. Той се случва няколко месеца по-рано и остава далеч от общественото внимание поради щастливо стечение на обстоятелствата.
Датата е 17 октомври 2014 г. , когато около 19.45 ч. 14-годишната Снежана отива към центъра на селото с вуйчо си. Улиците са тъмни, не свети нито една лампа. В един момент в опит да се ориентира детето пробва да се облегне на парапет до тротоара и полита в 10-метрова урва към реката. Вуйчото успява да спаси момичето и да го откара в смолянската болница със счупен прешлен и наранявания по цялото тяло. Прокуратурата разпорежда проверка и образува досъдебно производство срещу Владимир Заечки, собственик на петричката фирма „Заечки” ЕООД, който изпълнявал ремонта на тротоарите в селото по европроект, спечелен от община Чепеларе. Оказало се, че преди инцидента фирмата изпълнител демонтирала старите парапети и не поставила новите. Опънала само сигнална лента, но заради липсата на осветление в тъмното тя останала незабелязана от Снежка.
Първоначално Чепеларският районен съд налага глоба на Вл. Заечки от 2500 лева, а по-късно Окръжният съд намалява санкцията на 1200 лева.
Глобата обаче едва ли е стреснала кой знае колко петричкия топстроител, защото по това време той вече е в предизборна кампания. И на местните избори през 2015 г. борецът за осветляване на обществените поръчки в община Петрич Владимир Заечки и Сдружението на строителите спечелиха, а Заечки бе избран за общински съветник от партия „Движение 21”. В острото си изказване миналата седмица на заседанието на ОбС – Петрич общинският съветник от ВМРО Ст. Божинов публично разкри, че колегата му много скоро напълно е забравил за какво се бореше и в момента през него минават огромната част от обществените поръчки в общината.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *