HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
Топ теми

Питейната вода в с. Баланово е със сулфати и калций над нормата, не трябва да се пие от деца

Питейната вода в дупнишкото с. Баланово е със завишено наличие на сулфати и калций и не трябва да се ползва за пиене от деца. Това е констатацията на РЗИ – Кюстендил след изследване на питейната вода в селото. Данните обаче не са оповестени от кмета Явор Митов на населението.

Жител на селото, пожелал анонимност, заяви за “Струма”: “Съпругата ми, след като измие съдовете с вода от водопровода, те побеляват. Мивките – и те са в бяло. Питаме кмета: “Има ли резултат от изследванията на водата?”, той ни отговаря, че всичко е наред и няма проблеми. Ние, жителите на селото, сме в неведение става ли водата за пиене, или не. Страхуваме се да не ни хване някоя болест. От страх доста хора се снабдяват с вода за пиене и готвене от извора край селото, ходят и чак до Невестино”.

Репортер на “Струма” се свърза с директора на РЗИ – Кюстендил д-р Христо Кознички и го попита за качеството на водата в с. Баланово. Той изнесе данните от протокола след изследване, извършено в РЗИ на питейната вода в селото. Ето какво пише в него:

“При пробите е установено увеличено количество на сулфати и на калций. Водата в с. Баланово е по-твърда и затова се образуват бели петна при ползването й. Не е опасна за здравето на хората, но въпреки това от РЗИ сме уведомили личните лекари за наличието на сулфати и калций във водата. Малките деца не трябва да ползват вода за пиене от чешмата. За да се получи някакво заболяване, обаче човек трябва да пие 50 г. от тази вода. Протоколът, от който ви извадих данните, е изпратен и до кмета на селото Явор Митов, той е задължен да уведоми населението. Заедно с общината в Дупница работим да се намери друг водоизточник за селото”, заяви д-р Кознички.

Репортер на “Струма” вчера цял ден се опитва да се свърже по телефона с кмета на с. Баланово Явор Митов, но телефонът му бе изключен.

В селото живеят 400 души.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *