Refan-728×90-July-2019

Питка за Бъдни вечер

Продукти

800 г брашно
3 с.л. мед или захар
1 ч.л. сол
400 мл топла вода
42 г мая

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в хладка вода заедно с меда или захарта, Добавя се солта и се оставя за 10 мин. Брашното се пресява и се прави кладенче, след което се изсипва сместта постепенно и се замесва тесто, докато стане пухкаво и не много лепкаво. Друг съд се намаслява и леко се поръсва с брашно. Поставя се тестото и се изчаква да удвои обема си. След като е готово, от него се отделя малко за декорация. В намазнена тава се слага по-голямата част от тестото. Оформя се като питка и се започва с най-приятната част – декорацията, която е много разнообразна – кръст, къщичка, жито, слънчице, плодове, цветя, бебче и още много други символи.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *