Питка пухкавелка

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг брашно (отделям 2-3 пълни с връх супени лъжици, за поръсване)
2 пак. суха мая или 1 кубче прясна мая
5 с.л. олио
3 яйца
200 мл топло прясно мляко
200 мл топла вода
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
100 г краве масло
10 г сусам, по желание
200 г сирене, по желание
50 г настърган кашкавал, по желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В купа изсипвам брашното, слагам маята, захарта и разбърквам. Ако е със суха мая. Ако е със прясна в друга купа слагам кубчето мая, добавям захарта, топличка вода и две с.л. брашно. Размесвам с ръка до каша и оставям няколко минутки да шупне. Правя кладенче в купата с брашното и по средата чуквам яйцата, но оставям единият жълтък за намазване. Слагам олиото и леко разбърквам с пръсти. Накрая на части прибавям смесените предварително вода и мляко, заедно със солта. Ако е с прясна мая, солта я ръся в брашното, и добавям шупналата мая. Бъркам с дървена лъжица или шпатула до смесване на съставките. Меся в купата в продължение на десетина минути или докато се получи меко, приятно на пипане тесто. Разтопявам си кравето масло. Оставям във фурната завито с найлонов плик в купата тесто на 50 градуса да втаса за около 30 до 45 мин . Да удвои обема си, или да изпълни цялата купа. Намазвам с краве масло тестото и навивам на дълго руло или разточвам 4 кори. Всяка мажа с маслото и поръсвам със сирене, по желание. Така слагам една върху друга корите . Последната не я мажа с нищо. Разделям на 4 части тестото. Всяка я разточвам на кръгла кора, мажа с маслото и ръся от сиренето. Подреждам ги една върху друга четирите кори. Навивам на руло и леко го усуквам. Режа си парчета с височина около 3 см и нареждам в тава подмазана с краве масло и на дъното хартия за печене. Така подредените кръгчета подреждам с разстояние едно от друго. Отново намазвам леко с масло и оставям пак да втаса във фурната на 50 градуса. Второто втасване е по- кратко , за около 20 мин и е готово. Изпълва се цялата тава с питката. Намазвам с разбития жълтук( с малко олио и пр.мляко) съвсем внимателно с четка. Поръсвам със сусам и слагам да се пече. Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса, на ниското ниво на скарата . След 20-25 мин вече започвам да я следя да не изгори отгоре. Ако вътре не е готова , слагам алуминиево фолио да не изгори. Допичам питката до златисто!

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *