Питка с колелца

Необходими Съставки

яйца – 4 бр.

олио – 4 с.л.

кисело мляко – 4 с.л.

сол – 1 с.л.

захар – 1 с.л.

мая – 1 кубче

прясно мляко – 250 мл

брашно – 1 кг

масло – 1 п.

сусам

Начин на приготвяне

Прясното мляко се подтопля. Към него се прибавят захарта и маята. Размива се.

Брашното се пресява в голяма тава. Прави се кладенче. Добавят се солта и олиото. Добавят се киселото мляко и 3-те яйца и единия белтък. Добавя се и прясното мляко с маята.

Замесва се тестото, като се взима постепенно от брашното. Замесва се меко тесто. Маслото се разтапя. Тестото се разточва максимално, като трябва да е дебело около 1 см.

С помощта на чаша от тестото се режат макскимален брой кръгчета. Всяко кръгче се потапя в маслото и се нареждат в тава отвън навътре.

Останалото тесто се свива като розичка и се слага в средата, като също се маже обилно с масло. Оставя се да втаса.

Жълтъкът се разбива с малко олио и водичка. Питката се маже с жълтъка.

Поръсва се със сусам. Пече се в умерена фурна.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *