Питка с лимонада и кисело мляко

Необходими Съставки

брашно – 1 кг

яйца – 2 бр. + 1 бр. жълтък

олио – 1 ч.ч.

кисело мляко – 1 ч.ч.

лимонада – 1 ч.ч.

прясна мая – 20 г

топла вода – 100 мл

масло – за намазване на тавата

прясно мляко – 2 с.л.

сол – 1 с.л.

Начин на приготвяне

За да втаса маята, я разтваряме в топлата вода, прибавяме 4-5 с.л. брашно и 1 ч.л. захар. Всичко това разбъркваме добре и оставяме а втаса.

Смесваме всички течни съставки – яйца, олио, кисело мляко, лимонадата.
Разбъркваме всичко това много добре.

Към течните съставки добавяме брашното и солта.

Оставяме тестото в намазан с олио съд и там втасва до удвояване на обема.

Премесваме отново тестото и започваме да оформяме на кифлички, които намазах с малко масло.

Подреждаме всички кифлички една до друга в намазана с масло тава и оставяме да втасват отново.

Когато самата питка се надигне, намазваме с разбитите жълтък и прясно мляко и посипваме със сусам.

Поставяме във фурната без вентилатор и печем на 170 градуса през цялото време до готовност.

Периодично проверяваме с дървен шиш дали е готова.

Печем до порозовяване.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *