Пишман наемателят на заведение „Операта” „Южен полъх 10100” оттегли жалбата си срещу кметската заповед за изземване на имота

Собственикът на казанлъшката фирма „Южен полъх 10100“ ЕООД Николай Михалев оттегли жалбата си от Административен съд, с която атакува заповедта на благоевградския кмет Румен Томов от 16 юли да бъде иззето общинското помещение от операта, превърнато в заведение, поради неправомерно владение на недвижимия имот. Припомняме, че преди това юристите в общината изпратиха предизвестие за едностранно прекратяване на 10-годишния договор на наемателя – казанлъшката фирма „Южен полъх 10100“ ЕООД, тъй като нито собственикът Николай Михалев, нито упълномощеният да го представлява благоевградски ресторантьор М. Грънчаров са платили договорения наем от 10 560 лв. за помещението с площ от 203 кв.м.

Два са договорите за наем, сключени между община Благоевград и „Южен полъх 10100“ ЕООД: от 25.02.2020 г. – за помещението в сградата на операта, и от 18.05.2020 г. – за откритата площ на площада и в градинката пред барчето. В общинската хазна до средата на юли бяха внесени само 2674,16 лв. – наем за тротоарното право за месеците май и юни. Предизвестията за прекратяване на договорите общината бе изпратила на адреса, посочен от наемателя в договора и в Търговския регистър, но тъй като не са били получени, според договореното се пристъпи към служебното им прекратяване. 

Бизнесменът от Казанлък оспори кметската заповед за изземване на общинския имот в Административен съд, като бе направено и особено искане за спиране на предварителното изпълнение до приключване на делото. Това искане обаче е отхвърлено от съдията-докладчик Димитър Узунов с мотива, че оспорващият не представя доказателства, установяващи настъпването на значителни или трудно поправими вреди за неговата търговска дейност, което е една от предпоставките за спиране на предварителното изпълнение на кметската заповед.

Определението на съдията е потвърдено и той е насрочил делото за разглеждане на 28 октомври, но казанлъшкият бизнесмен Николай Михалев депозирал молба за оттегляне на жалбата си и прекратяване на делото. След като е десезиран от жалбоподателя, съдия Узунов е прекратил административното производство с определение от 15 септември. 

Припомняме, че фирмата „Южен полъх 10100“ ЕООД предложи рекорден наем на търг, който се проведе в началото на годината в общината, и шокира ресторантьорите в Благоевград. Още тогава се чуха прогнози, че заведението въобще няма да отвори, а казанлъчани ще се откажат с минималната загуба само на депозита от 10 000 лв. След изтичане на извънредното положение на 14 май обаче бившият наемател Мартин Грънчаров отвори „Операта“ с генерално пълномощно от „Южен полъх 10100“ ЕООД, като според слуховете новите и старите наематели не са се разбрали за цената на подобренията, направени преди 5 г. 

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *